SOCIAL MEDIA

Κλεφτοπόλεμος ακτιβιστών και ρωσικής κυβέρνησης στο facebook

Κλεφτοπόλεμος ακτιβιστών και ρωσικής κυβέρνησης στο facebook

Το μπλοκάρισμα της σελίδας του facebook που καλεί τους ρώσους σε μαζική διαδήλωση στις 15/1/2015 και συμπίπει με τη δίκη του ακτιβιστή Alexei Navalny, ζήτησε η Roskomnadzor το αρμόδιο όργανο στη Ρωσία.

Η σελίδα μπλοκαρίστηκε από το facebook αλλά ήδη είχαν δηλώσει συμμετοχή 12.000 άτομα. Ο Navalny είναι πολέμιος του προέδρου Πούτιν, η σελίδα παραμένει online αλλά στη Ρωσία δε μπορούν να τη δουν. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η Roskomnadzor ζήτησε το μπλοκάρισμα της σελίδας με το αιτιολογικό πως καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει σε μαζική εκδήλωση χωρίς πρώτα να έχει πάρει τη σχετική άδεια από τις αρχές. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Roskomnadzor μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες χωρίς εντολή δικαστηρίου.

Τα δίκτυα facebook google twitter είναι αναγκασμένα να συμμορφώνονται. Το ζήτημα είναι ότι η Roskomnadzor μπορεί να κατέβασε την αρχική σελίδα,αλλά κλώνοι της εμφανίστηκαν αμέσως, αρχίζοντας έτσι έναν κλεφτοπόλεμο μεταξύ των ρωσικών αρχών και των ακτιβιστών.

Το facebook έχει κατηγορηθεί για την προθυμία του να συμμορφώνεται σε τέτοια αιτήματα αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι η λύση υπάρχει. Η Roskomnadzor δε μπορεί να ζητήσει να απαγορευθεί οτιδήποτε αναφέρεται στη διαδήλωση, μπορεί να κατεβάζει μόνο συγκεκριμένες σελίδες. Μέχρι στιγμής το facebook παρότι έχει ερωτηθεί δεν έχει κάνει δηλώσεις για το μπλοκάρισμα της σελίδας. Οπως επίσης δεν έχει απαντήσει και στο τι θα κάνει από το νέο έτος, όταν θα τεθεί σε ισχύ νόμος στη Ρωσία που υποχρεώνει τις εταιρίες να κρατούν στα αρχεία τους τα στοιχεία των χρηστών στη χώρα. H google έχει ήδη δηλώσει πως θα φύγει από τη χώρα και θα μεταφέρει το κέντρο που διαθέτει εκεί κάπου αλλού.

Μένει να δούμε πόσοι τελικά θα πάνε στη διαδήλωση.

Σχετικές ειδήσεις