SOCIAL MEDIA

Πλούτωνας: Το New Horizons πλησιάζει τον μακρινό πλανήτη

Πλούτωνας: Το New Horizons πλησιάζει τον μακρινό πλανήτη

Την ιστορική συνάντηση του πλανήτη - νάνου Πλούτωνα με το διαστημόπλοιο New Horizons τιμάει στο σημερινό της Doodle η Google.

«Ραντεβού» με τον Πλούτωνα έχει κλείσει το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA για σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (14 Ιουλίου 2015).

Έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου εννέα ετών και την κάλυψη μιας απόστασης σχεδόν τριών δισ. μιλίων - δηλαδή 4,8 δισ. χλμ. - από τη Γη, το διαστημόπλοιο ετοιμάζεται να «δει» από κοντά τον πλανήτη νάνο του Ηλιακού Συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ.

Σύμφωνα με τη NASA, το New Horizons θα έχει λιγότερες από 24 ώρες για να μελετήσει τον πλανήτη-νάνο από απόσταση 12.000 χιλιομέτρων. Δεν έχει τρόπο να σταματήσει, γεγονός που σημαίνει ότι θα προσπεράσει τον Πλούτωνα με ταχύτητα 50.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο, θα προλάβει να μελετήσει και τον Χάροντα, το μεγαλύτερο από τα πέντε φεγγάρια του Πλούτωνα μαζί με τη Νύχτα, τον Κέρβερο, τη Στύγα και την Ύδρα.

Καθώς θα απομακρύνεται από το σύστημα, θα περάσει για λίγο μέσα από τη σκιά του Πλούτωνα, οπότε θα μπορέσει να αναλύσει την ατμόσφαιρά του καταγράφοντας το ηλιακό φως που περνά από μέσα της πριν φτάσει στην κάμερα του σκάφους. Η ίδια τεχνική αναμένεται να δείξει αν και ο Χάροντας διαθέτει αραιή ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα που θα στέλνει το διαστημόπλοιο φτάνουν στη Γη μετά από περίπου 4 ώρες.

Δείτε στη Gallery, την τελευταία φωτογραφία που έχει στείλει μέχρι στιγμής το διαστημόπλοιο και στην οποία απεικονίζονται ο Πλούτωνας και ο Χάροντας.

Σχετικές ειδήσεις