SOCIAL MEDIA

Ο «εφιάλτης» του Facebook: Ο άνθρωπος που τα έβαλε μαζί του και κέρδισε - Δείτε την απόφαση σταθμό

Ο «εφιάλτης» του Facebook: Ο άνθρωπος που τα έβαλε μαζί του και κέρδισε - Δείτε την απόφαση σταθμό

Την ακύρωση του δικαστικού πλαισίου που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, πέτυχε ο νεαρός Αυστριακός Μαξ Σρεμς, ο οποίος έχει εξελιχθεί στο χειρότερο… εφιάλτη του Facebook τα τελευταία τέσσερα χρόνια που διαρκεί η μάχη του εναντίον του Γολιάθ του Διαδικτύου -Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος.

Ο «σταυροφόρος» της προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν δίστασε πάντως να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης: έστειλε ένα «θριαμβευτικό τιτίβισμα» στο… Twitter λίγα λεπτά αφότου πληροφορήθηκε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον δικαίωσε!

Το Facebook είναι «ένα καταπληκτικό εργαλείο για να διατηρείς επαφή με τους γνωστούς σου», είχε δηλώσει πάντως ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο σε μια συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Όμως ποτέ δεν θα μοιραζόμουν εκεί πληροφορίες πολύ προσωπικού χαρακτήρα».

Η πολιτική απορρήτου του Facebook και των άλλων κολοσσών του διαδικτύου συνιστά ουσιαστικά το στόχο του 28χρονου δικηγόρου με την εφηβική εμφάνιση, που δηλώνει έτοιμος να «εκτεθεί» στα Μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου προκειμένου να υπερασπιστεί τον αγώνα του.

Ο Μαξ Σρεμς, που χρησιμοποιεί το Facebook από το 2007, έχει αφηγηθεί πολλές φορές στους δημοσιογράφους πώς αποφάσισε να αφοσιωθεί σ' αυτή τη «μάχη» για καλό σκοπό. Αφορμή στάθηκε ένα συνέδριο στη Σίλικον Βάλεϊ όπου βρέθηκε, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. «Οι Αμερικανοί κορόιδευαν ανοιχτά τους Ευρωπαίους για την επιμονή των τελευταίων στα θεμελιώδη δικαιώματα», εξήγησε.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Αυστρία, ο νεαρός — ο οποίος ακόμα έκανε το διδακτορικό του — ζήτησε από το Facebook να του στείλει τα προσωπικά δεδομένα του που είχε συγκεντρώσει. Προς μεγάλη του έκπληξη έλαβε ένα αρχείο έκτασης 1.222 σελίδων όπου ήταν καταγεγραμμένες λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες που τον αφορούσαν, ακόμα και αυτές που νόμιζε ότι είχε διαγράψει από τον «τοίχο» του στον ιστότοπο!

Το σοκ αυτό του έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα: για τους κολοσσούς του διαδικτύου «τα προσωπικά δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, θέλουν να τα αποκτήσουν, αυτό είναι όλο».

Τον Αύγουστο του 2011 προσέφυγε έτσι για πρώτη φορά εναντίον του Facebook καταγγέλλοντας την εταιρεία για καταχρηστική κατοχή προσωπικών δεδομένων. Η προσφυγή του — ενώπιον της Αρχής Προστασίας Ιδιωτικού Βίου (DPC) της Ιρλανδίας, της χώρας όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook — απορρίφθηκε, οπότε στράφηκε απευθείας στην ιρλανδική δικαιοσύνη που με τη σειρά της προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη σημερινή απόφαση ενδέχεται να ανατραπούν οι κανόνες που διέπουν εδώ και 15 χρόνια τη μεταφορά δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς.

Ο Μαξ Σρεμς βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για να ακούσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο πλήγμα για τη μαζική παρακολούθηση στην οποία επιδίδονται οι ΗΠΑ», ενώ χαμογελαστός, φορώντας ένα απλό τζιν, γιόρτασε τη «νίκη» του παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις.

Όμως δεν τελειώνει εδώ ο αγώνας του νεαρού δικηγόρου, ο οποίος έχει εκδώσει το μανιφέστο «Αγωνίσου για τα δεδομένα σου» και ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο το διδακτορικό του για το θέμα αυτό. Παράλληλα είναι επικεφαλής μιας συλλογικής αγωγής 25.000 ανθρώπων που κατηγορούν το Facebook ότι χρησιμοποιεί παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα τους.

Η αγωγή του, στην αυστριακή δικαιοσύνη, απορρίφθηκε τον Ιούλιο, όμως έχει ασκήσει έφεση.

Ο Σρεμς κάλεσε όλους τους χρήστες του Facebook να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του μέσω του ιστοτόπου www.fbclaim.com, καθώς δεν έχει αρκετούς συνεργάτες για να επαληθεύσει την ταυτότητα όλων των εναγόντων, ενών περιόρισε στις 25.000 τον αριθμό εκείνων που θα προσφύγουν μαζί του, ζητώντας 500 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν.

Το Facebook, που είχε χαιρετίσει την απόφαση των αυστριακών δικαστηρίων χαρακτηρίζοντας «εμφανώς λανθασμένες» τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Σρεμς, υποστηρίζει επίσης ότι ο νεαρός ακτιβιστής έχει οικονομικά κίνητρα.

Τον ισχυρισμό αυτό απέρριψε πάντως κατηγορηματικά ο συνήγορος του Σρεμς, ο Βόλφραμ Προκς καθώς, όπως είπε, ο πελάτης του «δεν ζει από αυτήν την υπόθεση, αλλά για αυτήν».

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την απόφαση σύμφωνα με την οποία θεωρείται άκυρη η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων.

Ο Έρνεστ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο αυτό. Έτοιμη να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες για την άρση της «αβεβαιότητας» που δημιουργεί η απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε και η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτσκερ.

Με ανακοίνωσή της η Πρίτσκερ εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «αβεβαιότητα» για τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους και θέτει σε κίνδυνο τη διατλαντική ψηφιακή οικονομία» ανέφερε η υφυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις