SOCIAL MEDIA

Ξεχάστε το Facebook που ξέρατε! Όλα όσα αλλάζουν μετά το σκάνδαλο

Ξεχάστε το Facebook που ξέρατε! Όλα όσα αλλάζουν μετά το σκάνδαλο

Σε μερικό… λίφτινγκ προχώρησαν οι υπεύθυνοι του Facebook μετά το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων 87.000.000 χρηστών του στην εταιρεία Cambridge Analytica.

Οι αλλαγές, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες γι΄ αυτές έχουν μάλιστα ήδη δημοσιοποιηθεί και αφορούν αρχικά την αποθήκευση και τη διαχείριση δεδομένων των χρηστών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το διάσημο κοινωνικό δίκτυο καταγράφει και διατηρεί το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεων και των μηνυμάτων κάθε χρήστη.

Όσοι χρησιμοποιούν έτσι το Messenger ή το Facebook Lite σε Android, μπορούν να συμφωνήσουν στη διατήρηση ιστορικού των κλήσεων και των μηνυμάτων τους. Με τη χρήση του ιστορικού, η πλατφόρμα θα δίνει προτεραιότητα στις επαφές με τις οποίες οι χρήστες επικοινωνούν περισσότερο.

Παράλληλα, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής των κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων, από το Facebook καθιστούν σαφές πως επαναξέτασαν τη συγκεκριμένη λειτουργία, επιβεβαιώνοντας πως δεν καταγράφεται το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Από το Facebook ενημέρωσαν, επίσης, πως θα διαγράφουν το ιστορικό των κλήσεων και των μηνυμάτων που είναι παλαιότερα του ενός έτους, ενώ θα καταγράφονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία των επικοινωνιών που θα εξυπηρετούν την παραπάνω λειτουργία. Κάτι που σημαίνει πως στοιχεία όπως η διάρκεια των κλήσεων δεν θα αποθηκεύονται.

Γερμανία: Το Facebook στερείται διαφάνειας

Το Facebook είναι ένα δίκτυο που στερείται διαφάνειας, δήλωσε πάντως σήμερα (05/04) η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή δεδομένων χρηστών από το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα φρονήματα θυσιάζονται στον βωμό των εμπορικών συμφερόντων», γράφει η υπουργός, η οποία είναι επίσης αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, στο Twitter.

«Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

«Οφείλουμε να καθορίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δια νόμου τις αξιώσεις απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», κατέληξε η υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών.

Υπενθυμίζεται ότι σκάνδαλο που ξέσπασε όσον αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook πήρε νέα τροπή χθες, με τον ιστότοπο να υπολογίζει σε περίπου 87 εκατομμύρια, κι όχι 50 που υπολόγιζε μέχρι σήμερα, τον αριθμό των μελών του των οποίων τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων δεδομένων και στρατηγικών επικοινωνιών Cambridge Analytica.

Στη Γερμανία, δε, το σκάνδαλο αυτό αφορά περισσότερους από 300.000 χρήστες του Facebook.

Στα τέλη του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής επιχείρησης Μαρκ Ζούκερμπεργκ να δώσει εξηγήσεις για την τεράστια αυτή διαρροή δεδομένων. Τελικά, αναμένεται να καταθέσει για την πολύκροτη υπόθεση στις 11 Απριλίου ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις