SOCIAL MEDIA

Όλυμπος: Γιατί η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στο «μυθικό» ελληνικό βουνό

Όλυμπος: Γιατί η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στο «μυθικό» ελληνικό βουνό

Όλυμπος:Στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Όλυμπος ήταν το σπίτι των 12 αρχαίων Θεών. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν οι θνητοί να σκαρφαλώσουν τόσο ψηλά για να φτάσουν στην κορυφή του; Το 1913, τρεις θαρραλέοι αναρριχητές απάντησαν «ναι» στο ερώτημα, φτάνοντας στην κορυφή του επιβλητικού Μύτικα, ύψους 2.918 μέτρων, μέσα από βαθιές ρεματιές και απότομες κλίσεις.

Το doodle της Google για τον Όλυμπο:

doodle olympus
06

Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες πολλών εξερευνητών να «κατακτήσουν» τον Όλυμπο οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου, έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας σαν σήμερα στις 2 Αυγούστου του 1913, κατακτώντας την απάτητη -μέχρι τότε- κορφή του Όλυμπου. Ο Κάκαλος, που είχε μεγάλη εμπειρία στον Όλυμπο, ήταν και ο πρώτος από τους τρεις που σκαρφάλωσε στνο Μύτικα. Στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του, το 1976, θα γίνει ο επίσημος οδηγός του Όλυμπου. Μαζί του θα κατακτήσει το 1921 ο Ελβετός Marcel Kurz τη δεύτερη κορυφή του Όλυμπου, το Στεφάνι.

(O Χρήστος Κάκαλος στον Όλυμπο μέσα από το φακό του Frederic Boissonnas)

Αποτέλεσμα των εξερευνήσεων του Kurz ήταν η έκδοση, το 1923, του θαυμάσιου βιβλίου «Le Monte Olympé» που περιελάμβανε και τον πρώτο λεπτομερή χάρτη των κορυφών του Όλυμπου. Το 1928 θα ανεβεί με τον Κάκαλο στον Όλυμπο και ο ζωγράφος Βασίλης Ιθακήσιος, φθάνοντας στη σπηλιά που θα ονομάσει «Άσυλο των Μουσών» και θα περάσει πολλά καλοκαίρια, ζωγραφίζοντας θέματα από το βουνό Όλυμπος. Αργότερα, ο Όλυμπος θα φωτογραφηθεί και θα χαρτογραφηθεί αναλυτικά ενώ στις πιο απόκρημνες κορυφές του θα λάβουν χώρα μια σειρά από επιτυχημένες αναρριχήσεις καθώς και χειμερινές αναβάσεις υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Δείτε βίντεο για το σημερινό doodle της Google:

«Είθε ο θρύλος τους να ζει για πάντα!», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Google αναφερόμενη στο κατόρθωμα των τριών πρώτων αναρριχητών.

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε από τον Όλυμπο ο Fred Boissonnas στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr