ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κορονοϊός: Ο κρυφός άσσος των επιστημόνων για να «σκοτώσουν» τον ιό στους κλειστούς χώρους

Κορονοϊός: Ο κρυφός άσσος των επιστημόνων για να «σκοτώσουν» τον ιό στους κλειστούς χώρους
ASSOCIATED PRESS

Μια γνώριμη εδώ και δεκαετίες τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με επιστήμονες, όπλο ενάντια στον κορονοϊό.

Μία τεχνολογία που τώρα εκσυγχρονίζεται, επιστρατεύεται κατά του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, χώρους εστίασης και σχολεία.

Πρόκειται για την ακτινοβόληση του αέρα με υπεριώδες φως από ειδικές συσκευές ή λάμπες.

Καθώς αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων σε ολοένα περισσότερες χώρες και οι άνθρωποι φοβούνται να επιστρέψουν στις παλιές συνήθειές τους, ιδίως σε κλειστούς χώρους, μερικοί επιστήμονες «ποντάρουν» στη σχετικά ασφαλή για τους ανθρώπους, αλλά θανατηφόρα για τους ιούς, υπεριώδη ακτινοβολία.

Το φως του ήλιου μπορεί να σκοτώσει ή να αδρανοποιήσει τους μικροοργανισμούς και αυτό ισχύει κατ' εξοχήν για το υπεριώδες τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας. Φορητές μονάδες υπεριώδους ακτινοβολίας (με μήκος κύματος γύρω στα 254 νανόμετρα) χρησιμοποιούνται ήδη για την αποστείρωση επιφανειών σε νοσοκομεία, μετρό και άλλους χώρους, όμως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν οι χώροι είναι άδειοι από ανθρώπους.

Η πρόκληση είναι η αξιοποίηση του υπεριώδους φωτός σε χώρους με ανθρώπους. «Προσπαθήσαμε εδώ και καιρό να εφαρμόσουμε στις αερογενώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μία άκρως αποτελεσματική και πολύ ασφαλή τεχνολογία. Κάναμε τις μελέτες και ξέρουμε ότι αυτή η τεχνολογία δουλεύει», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο καθηγητής Έντουαρντ Νάρντελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αυτό που ο δρ Νάρντελ και άλλοι επιστήμονες έχουν κατά νου, είναι συσκευές στερεωμένες ψηλά σε τοίχους και ταβάνια, παρόμοιες με λαμπτήρες φωτισμού, που εκπέμπουν υπεριώδες φως πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Θα μπορούν να συνδυαστούν με ανεμιστήρες οροφής, που θα ωθούν τον αέρα προς τα πάνω, ώστε τα αιωρούμενα μικρόβια να ακτινοβολούνται πιο γρήγορα. Θα μπορούσε να δοκιμαστεί, επίσης, μία διαφορετική συχνότητα υπεριώδους φωτός, που να είναι ασφαλέστερη, ακόμη και αν πέφτει απευθείας πάνω στους ανθρώπους και η οποία παράλληλα θα απολυμαίνει τις επιφάνειες που χρησιμοποιεί κανείς, π.χ. στο γραφείο.

Το υπεριώδες φως επιδρά στο γενετικό υλικό των μικροοργανισμών (DNA ή RNA) και παρεμποδίζει την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό τους. «Ουσιαστικά, τα σκοτώνει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας θα σκοτώσουν ή θα αδρανοποιήσουν τους μικροοργανισμούς», ανέφερε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Γουίλιαμ Μπάνφλεθ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ήδη, από τη δεκαετία του 1930 είχαν αρχίσει να δοκιμάζονται τέτοιες συσκευές στις ΗΠΑ και μετά από πέντε χρόνια πειραματισμού σε αρκετά σχολεία διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές ήταν λιγότερο πιθανό να κολλάνε και να μεταδίδουν μικρόβια. Βέβαια, τέτοιες συσκευές υπεριώδους φωτός έχουν κόστος αγοράς, κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συντήρησης/καθαρισμού.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVC

Όμως, πέρα από αυτό, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι δεν θα πειστούν εύκολα πολλοί άνθρωποι να κάνουν χρήση υπεριώδους φωτός μετά από τόσες δεκαετίες που ακούνε προειδοποιήσεις των γιατρών και άλλων επιστημόνων ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ή των σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ασφαλέστερες προτεινόμενες μικροβιοκτόνες συσκευές υπεριώδους φωτός χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία UVC, που έχει βραχύτερο μήκος κύματος από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες UVA και UVB.

Το μικρότερο μήκος κύματος της UVC σημαίνει ότι περιέχει σωματίδια φωτός (φωτόνια) υψηλότερης ενέργειας, τα οποία -αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς- θεωρούνται ασφαλέστερα, επειδή απορροφώνται πρώτα από πρωτεΐνες στην εξωτερική στοιβάδα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, προτού φθάσουν στο DNA των πιο εσωτερικών ζωντανών κυττάρων. Το ηλιακό φως σε ανοικτούς χώρους δεν περιέχει UVC, επειδή αυτό το μήκος κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας μπλοκάρεται από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Αν και η ακτινοβολία UVC δεν είναι τελείως αβλαβής για τους ανθρώπους, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια (ο ερεθισμός συνήθως φεύγει σε λίγες ημέρες), γι' αυτό, άλλωστε, προτείνεται η χρήση της πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, σύμφωνα με τον Νάρντελ, «η ασφάλεια της UVC έχει εδώ και καιρό πραγματικά επιβεβαιωθεί».

Τέτοιες λάμπες UVC μπορούν, επίσης, να τοποθετηθούν μέσα στους αεραγωγούς του συστήματος κλιματισμού και να είναι τόσο αόρατοι όσο και μακριά από τους ανθρώπους. Το διεθνές αεροδρόμιο Syracuse Hancock έχει ήδη τοποθετήσει τέτοιες συσκευές πάνω από τα σημεία ελέγχου και στον χώρο αφίξεων επιβατών.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες άρχισαν να αξιοποιούν το φως UVC με ακόμη μικρότερο μήκος κύματος (far-UVC στα 205 έως 230 νανόμετρα) και ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια. Αυτό το φως φαίνεται να είναι πιο ασφαλές και θα μπορούσε να πέφτει ακόμη και πάνω στους ανθρώπους, απολυμαίνοντας ταυτόχρονα τον αέρα, τα αντικείμενα και τους ίδιους. Μόλις άρχισε η παραγωγή τέτοιων συσκευών (με κόστος 500 έως 1.000 δολαρίων ανά υπεριώδη λάμπα, το οποίο αναμένεται να πέσει όταν γίνει μαζική παραγωγή τους), ενώ αναμένεται η έγκρισή τους από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

«Όχι αρκετά γρήγορα για να μας βοηθήσει με το τωρινό επιδημικό κύμα. Αλλά ίσως αρκετά σύντομα θα μας βοηθήσει στο επόμενο κύμα που όλοι προβλέπουν», σημείωσε ο καθηγητής Ντέηβιντ Μπρένερ, διευθυντής του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Πειράματα του ίδιου με τρωκτικά, που ακτινοβολήθηκαν με UVC επί οκτώ ώρες την ημέρα για 40 εβδομάδες, δεν έδειξαν τη δημιουργία προκαρκινικών αλλοιώσεων ή βλαβών στα μάτια.

Σύμφωνα με τον Μπρένερ, ο οποίος έχει κάνει πετυχημένα πειράματα με τον ιό της γρίπης Η1ΝΜ1 και με ανθεκτικά βακτήρια, η εν λόγω ακτινοβολία far-UVC μπορεί να «αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού» σε σχέση και με τον κορονοϊό. Όπως τόνισε, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε δημόσιους χώρους με ανθρώπους, σκοτώνοντας στον αέρα τους παθογόνους μικροοργανισμούς, πριν τους εισπνεύσουμε. Είναι μία ασφαλής λύση που εξαφανίζει τους αερομεταδιδόμενους ιούς λίγα λεπτά αφότου έχουν εκχυθεί στον αέρα μέσω της αναπνοής, του βήχα ή του φταρνίσματος». Γι' αυτό προτείνει την ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία, αεροδρόμια, αεροπλάνα, καταστήματα, σταθμούς μεταφορών κ.ά.

Παραμένει προς διερεύνηση κατά πόσο ένα τέτοιο σύστημα UVC στον τοίχο ενός εστιατορίου θα ήταν αρκετό για να αποτρέψει τον κορονοϊό να ταξιδέψει μέσω του αέρα από το τραπέζι που κάθεται κάποιος φορέας του ιού στα διπλανά τραπέζια. Ανάλογο είναι το ερώτημα για ακόμη μεγαλύτερους χώρους, όπως ένα πολυκατάστημα ή ένα αεροδρόμιο.

Το πού ακριβώς θα πρέπει να τοποθετούνται τέτοιες συσκευές, σε πόσο ύψος και σε ποιο αριθμό, καθώς και πόσο αποτελεσματικές θα είναι στην πράξη και πόσο αίσθημα ασφάλειας θα δημιουργούν, ιδίως αν συνδυάζονται με ανεμιστήρες οροφής (τα μέχρι τώρα πειράματα έδειξαν ότι χωρίς ανεμιστήρες το 25% έως 30% των μικροοργανισμών δεν σκοτώνονται, επειδή τμήματα του αέρα δεν πέφτουν πάνω στο υπεριώδες φως), αυτό μένει να φανεί.

Και όπως είπε ο Νάρντελ, για να γίνει η τεχνολογία πιο αποδεκτή από το ευρύ κοινό, ίσως χρειάζεται ένα νέο όνομα: Αντί για «υπεριώδης μικροβιοκτόνος ακτινοβόληση» να ονομαστεί «απολύμανση μέσω φωτός».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Μεγάλη φωτιά ΤΩΡΑ στη Ζάκυνθο

06 Ιουν 2020 02:21

Καναδάς: Ο Τριντό γονάτισε σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού

06 Ιουν 2020 02:20

Γνωστός τραγουδιστής έγινε αγρότης και ξενοδόχος στην Εύβοια- Oι πρώτες φώτο

06 Ιουν 2020 02:20

Πρόταση για βόλτα με παιδιά:Γνωρίστε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

06 Ιουν 2020 02:00

ΗΠΑ: Σχέδιο απόσυρσης των αμερικανών στρατιωτών από τις βάσεις στη Γερμανία

06 Ιουν 2020 01:40

Ποια είναι η φωτογραφία που έχει τρελάνει το διαδίκτυο - τι δεν πάει καλά;

06 Ιουν 2020 01:25

Βίκυ Κουλιανού: Δες την με μαγιό και θα τα «χάσεις»! (Photos)

06 Ιουν 2020 01:20

ΗΠΑ-χρηματιστήριο: Κλείσιμο με ισχυρά κέρδη στη Wall Street

06 Ιουν 2020 01:00

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση;

06 Ιουν 2020 00:56

Δίαιτα χωρίς αποτέλεσμα: Ο ρόλος των γονιδίων (έρευνα)

06 Ιουν 2020 00:40

Αγόρασε αμάξι σε δημοπρασία – «Πάγωσε» με αυτό που βρήκε μέσα (pis)

06 Ιουν 2020 00:24

Ποιες ημερομηνίες θα ανοίξει η κάθε χώρα για τους ξένους;

06 Ιουν 2020 00:20

Αδιανόητο: Αυτός ο άνδρας έχει να κοιμηθεί κανονικά 9 χρόνια

06 Ιουν 2020 00:13

Γυναίκα οδηγός supercars έγινε πορνοστάρ - Δείτε την εξωφρενική αμοιβή της

06 Ιουν 2020 00:10

Σήμερα 06/06: Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

06 Ιουν 2020 00:10

Μικρή Μαντλίν: Αυτό είναι το σπίτι που μαρτύρησε - Εδώ έμενε ο παιδεραστής

06 Ιουν 2020 00:08

Χαμός στο Τwitter με τη Ναταλία Γερμανού - Δείτε τι έγινε

06 Ιουν 2020 00:04

Κορονοϊός - Βρετανική μελέτη: Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική

06 Ιουν 2020 00:01

Σαν σήμερα το 1850 ο Λιβάι Στρος παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν

06 Ιουν 2020 00:01

Πού βρίσκεται η μαγευτική παραλία που βλέπουμε στο σποτ για τον τουρισμό

05 Ιουν 2020 23:56

Οι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ

05 Ιουν 2020 23:54

Φρίκη: Οι κανίβαλοι της Ινδίας - Τρώνε ανθρώπινη σάρκα και πίνουν αίμα

05 Ιουν 2020 23:51

Σαν σήμερα: Η πιο αιματηρή ημέρα της ανθρωπότητας

05 Ιουν 2020 23:50

Κορονοϊός: Πώς θα αντιμετωπίζονται οι τουρίστες με COVID-19

05 Ιουν 2020 23:44

Viral βίντεο: Γιατρός αγκαλιάζει τις κόρες της μετά από 2 μήνες (vid)

05 Ιουν 2020 23:40

Νίκη ανάσα για την Φράιμπουργκ (video)

05 Ιουν 2020 23:36

Ρήμαζαν τα πάντα: Έπιασαν σπείρα που είχε ξαφρίσει πάνω από 500.000 ευρώ

05 Ιουν 2020 23:33

Κορονοϊός: Στους 392.878 οι νεκροί - Σχεδόν 6,7 εκατομμύρια τα κρούσματα

05 Ιουν 2020 23:20

Κορομηλά: Έτσι σχολίασε την αποχώρηση της Μενεγάκη από την τηλεόραση!

05 Ιουν 2020 23:12

Έβγαλε τον σκύλο βόλτα – «Πάγωσε» με αυτό το πλάσμα που αντίκρισε στο δρόμο

05 Ιουν 2020 23:10

Τα πιο στυλάτα ανδρικά πορτοφόλια για το καλοκαίρι

05 Ιουν 2020 23:05

Κορονοϊός: «6 με 10.000 οι ασυμπτωματικοί τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα»

05 Ιουν 2020 23:04

Παναθηναϊκός: Στη λίστα ο Εσπινόσα, προτάθηκε ο Φιντάλγκο (videos+photos)

05 Ιουν 2020 23:01

Αυτό το ήξερες για το ζώδιό σου;

05 Ιουν 2020 23:00

Κι έχει ένα φεγγάρι απόψε... Μάγεψε η πανσέληνος - Συγκλονιστικές εικόνες

05 Ιουν 2020 22:51

Κορονοϊός: Αναβλήθηκε το Ξάνθη-Ατρόμητος!

05 Ιουν 2020 22:41

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Το μήνυμα Χαρδαλιά για την έξοδο των εκδρομέων

05 Ιουν 2020 22:40

ΗΠΑ: Αποσύρονται από την Ουάσινγκτον οι στρατιώτες

05 Ιουν 2020 22:38

Κορεσμένα λιπαρά: Τι προκαλεί μόλις ένα γεύμα στον εγκέφαλο (έρευνα)

05 Ιουν 2020 22:35

Ναύπλιο: Ο... ατρόμητος αγρότης που δεν φοβάται τους σκορπιούς (pics+vid)

05 Ιουν 2020 22:20

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved