ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ντενισόβας, ο «πρόγονος» του ανθρώπου

Ντενισόβας, ο «πρόγονος» του ανθρώπου

Το φως της δημοσιότητας είδε το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους συγγενικού των σύγχρονων ανθρώπων, από Γερμανούς επιστήμονες.

Πρόκειται για τους στενούς συγγενείς των Νεάντερνταλ, τους Ντενισόβαν. Η ανάγνωση της γενετικής αλληλουχίας, για πρώτη φορά τόσο αναλυτική σε μία αρχαϊκή προανθρώπινη ομάδα, επιτεύχθηκε από την ανάλυση του απολιθώματος ενός μόνο δαχτύλου.

Οι Ντενισόβαν και οι Νεάτερνταλ, θεωρούνται οι πιο «στενοί» εξαφανισμένοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα ήδη οι επιστήμονες διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν ποια γονίδια του σύγχρονου ανθρώπου προέρχονται από το DNA των Ντενισόβαν. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, έδωσαν στη δημοσιότητα την ανάλυση του αρχαίου DNA. Προκειμένου να διευκολύνουν τις έρευνες των συναδέλφων τους.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ίδιοι επιστήμονες δημοσίευσαν μία πρώτη μη αναλυτική εκδοχή του γονιδιώματος ενός κοριτσιού που ζούσε στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας πριν από 30.000 χρόνια τουλάχιστον, τα απολιθώματα του οποίου είχαν ανακαλυφθεί το 2008 από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Με τη νέα ανακοίνωση, οι επιστήμονες έχουν μια πληρέστερη καταγραφή του γονιδιώματος.