ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτά τα αξεσουάρ για το laptop σου θα σου λύσουν τα χέρια!

Αυτά τα αξεσουάρ για το laptop σου θα σου λύσουν τα χέρια!

Εργασία και διασκέδαση στο laptop; Και βέβαια! Οι φορητοί υπολογιστές εξελίσσονται διαρκώς και προσφέρουν ακόμη περισσότερα, συχνά σε μικρότερο μέγεθος από πριν και κάποια ισχυρά μοντέλα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα δυνατό desktop. Έτσι, το laptop έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών, καθώς αποτελεί εργαλείο δουλειάς τόσο όσο και κέντρο ψυχαγωγίας για ταινίες, μουσική και gaming.

Όπως ακριβώς και σε έναν σταθερό υπολογιστή βέβαια, τα laptop υποστηρίζουν μεγάλη γκάμα αξεσουάρ που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εργονομίας ή της απόδοσής τους αλλά και στη διατήρησή του σε άψογη κατάσταση παρά τον όποιο καθημερινό φόρτο διαχειρίζεται. Και καθώς ένας υπολογιστής θα σε συντροφεύει για χρόνια, θα ήταν σοφή κίνηση να τον… ντύσεις με όσα χρειάζεται αλλά και όσα χρειάζεσαι εσύ για να κάνεις ευκολότερη τη ζωή σου με εκείνον.

Προστάτευσε τον υπολογιστή, την ιδιωτικότητα και τα μάτια σου!

Όσο ανθεκτικό ή καλοφτιαγμένο κι αν είναι ένα laptop, είναι αδύνατο να μην εμφανιστούν σημάδια πάνω του ακόμη κι από την απλή, καθημερινή χρήση ενός προσεκτικού ατόμου. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν καλή σκέψη να «ντύσεις» το laptop σου με ένα κάλυμμα για τις εξωτερικές πλευρές του, ώστε να έχεις ένα εγγυημένο στρώμα προστασίας για τα σημάδια της καθημερινής φθοράς. Η τοποθέτησή του είναι απλή υπόθεση και συνήθως προσθέτει αμελητέο όγκο στη συσκευή.

Αντίστοιχη προστασία μπορείς να προσφέρεις και στην εσωτερική μεριά, και πιο συγκεκριμένα στην οθόνη του. Οι προστασίες οθόνης είναι πρακτικά ίδιες με αυτές που έχουμε συνηθίσει στα κινητά μας, χρόνια τώρα. Στο ατυχές συμβάν που κάποιο αντικείμενο ή ακόμη και το νύχι αγγίξει την οθόνη με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα, η προστασία θα είναι εκεί για να σώσει την κατάσταση κι όταν εκτελέσει τον σκοπό της, μπορεί να αλλαχτεί με μια νέα απευθείας από τον χρήστη.

Οι μεμβράνες προστασίας κυκλοφορούν και με διάφορες ιδιότητες, μάλιστα. Για κάποιον που εργάζεται σε περιβάλλον με πολλά «μάτια», η ιδιωτικότητα είναι εξέχουσας σημασίας. Μια ειδικού τύπου μεμβράνη μπορεί να κάνει την οθόνη αδύνατο να εμφανιστεί αν ο θεατής βρίσκεται σε διαγώνια θέση από την αυτή, επιτρέποντας ουσιαστικά μονάχα στον χρήστη -που βρίσκεται εμπρός από εκείνη- να βλέπει τα πάντα ανενόχλητος.

Αν σου αρέσει να εργάζεσαι σε ανοιχτό χώρο όμως, ή αν το γραφείο σου φωτίζεται πολύ, σίγουρα θα έχει τύχει να μην μπορείς να δεις καθαρά την οθόνη εξαιτίας των αντανακλάσεων. Δεν είναι όλες οι οθόνες επενδυμένες με αντιθαμβωτικό πάνελ κι όπως είναι αναμενόμενο, οι αντανακλάσεις μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικές, πολύ γρήγορα – επιπλέον, τέτοιου είδους αντανακλάσεις μπορούν να προκαλέσουν κούραση και τα μάτια μας είναι καλό να μην εκτίθενται σε αυτές. Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση μιας αντιθαμβωτικής μεμβράνης στην οθόνη είναι ίσως η σημαντικότερη κίνηση, καθώς ωφελείται το μηχάνημα αλλά κυρίως ο άνθρωπος πίσω από αυτό.

Βάσεις laptop για πρακτικότητα & άνεση!

Πολύ συχνά, αλλάζουμε διαρκώς στάση στο σώμα μας, τα χέρια μας, τον λαιμό μας και γενικώς οτιδήποτε μπορούμε να αλλάξουμε ψάχνοντας να βρούμε την τέλεια θέση και να ξεκινήσουμε την εργασία στον υπολογιστή. Τα laptops συνήθως έχουν επίπεδο κάτω μέρος οπότε, ακουμπώντας σε μια επίπεδη επιφάνεια όπως ένα γραφείο, η πληκτρολόγηση γίνεται άβολη, κουραστική ή και τα δύο για κάποιους διότι η σωστή θέση των χεριών και του σώματος παράλληλα με τον λαιμό για ξεκούραστη ανάγνωση είναι δύσκολη υπόθεση και δη όταν πρέπει να διατηρείται για ώρες.

Κάπου εκεί εμφανίζονται οι βάσεις για laptop, σαν από μηχανής θεοί να δώσουν τη λύση για ξεκούραστη εργασία πάνω στον υπολογιστή αλλά και σωστή στάση σώματος για να μην καταπονείται ο οργανισμός. Με τόσο μεγάλη γκάμα επιλογών, θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να μην μπορέσει κάποιος να βρει την ιδανική βάση.

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω. Βάσεις διατίθενται με ή χωρίς ανεμιστήρες, δηλαδή για να παρέχουν απλώς δυνατότητα χρήσης του laptop σε διαφορετική γωνία ή για να προσφέρουν επιπλέον και ψύξη. Ορισμένοι υπολογιστές δεν έχουν ανάγκη για επιπλέον ψύξη, καθώς το fanless design τους -χωρίς εσωτερικούς ανεμιστήρες- λειτουργεί άψογα και σπάνια θα ανεβάσουν ανησυχητικά υψηλές θερμοκρασίες εφόσον έχουν λάβει την απαραίτητη φροντίδα ανά τα χρόνια. Ίσως, όμως, ο σχεδιασμός τους να μην βοηθάται από εξωτερικούς ανεμιστήρες, διότι οι αεραγωγοί ενδεχομένως να βρίσκονται περιμετρικά κι όχι στο κάτω μέρος οπότε ένα cooler θα βοηθάει περισσότερο την εξωτερική παρά την εσωτερική θερμοκρασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ευέλικτη βάση που προσαρμόζει τη θέση του υπολογιστή είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή. Συχνά, η έλλειψη ανεμιστήρων συνεπάγεται επίσης ελαφρύτερη και λεπτότερη βάση, δηλαδή ιδανική για μεταφορά.

Αν το laptop ανεβάζει θερμοκρασίες -εντός ή εκτός- και οι ανεμιστήρες βρίσκονται σε σημείο που ευθυγραμμίζονται με μια βάση με ψύξη, τότε καλό θα ήταν να προτιμηθεί έναντι μιας απλής. Όσο ποιοτικό ή προσεγμένο κι αν είναι ένα laptop, ορισμένες εργασίες είναι πάρα πολύ απαιτητικές και είναι αναπόφευκτο να ανέβει η θερμοκρασία, αρχίζοντας από την εσωτερική η οποία κατ’ επέκταση επηρεάζει την εξωτερική, δηλαδή το σασί. Η επεξεργασία βίντεο και εικόνας, το gaming ή ακόμη και τεράστια, πολύπλοκα αρχεία γεμάτα πληροφορίες μπορούν να… δοκιμάσουν τις επιδόσεις του υπολογιστή. Εκεί η εξωτερική ψύκτρα θα δείξει τη χρησιμότητά της, καθώς όσο πιο θερμός είναι ένας υπολογιστής, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει αυτό στις επιδόσεις του αλλά και στη μακροζωία του. Πλέον, κυκλοφορούν τόσες βάσεις με ανεμιστήρες που είτε ψάχνεις μια σταθερή είτε μια με ρυθμιζόμενο ύψος, θα βρεις την ιδανική δίχως δυσκολία.

Περιφερειακά που βελτιώνουν την καθημερινότητά σου!

Για κάποιους, το γραφείο είναι το… βασίλειό τους καθώς περνούν πολλές ώρες της ημέρας εκεί και η χρήση ορισμένων περιφερειακών έχει μονάχα θετική επίδραση στην καθημερινότητά τους.

Κάθε laptop έχει ενσωματωμένο πληκτρολόγιο και επιφάνεια αφής, όμως για κάποιον που κάνει μεγάλη χρήση του κέρσορα, πολύ συχνά νιώθει περιορισμένος – ειδικά αν εργάζεται επάνω σε γραφικά, για παράδειγμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα ποντίκι είναι μονόδρομος. Ενσύρματο ή ασύρματο, είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα λύσει -στην κυριολεξία- τα χέρια αλλά θα κερδίσετε σε άνεση και χρόνο, μακριά από τα όρια ενός touchpad. Δοκιμασμένο, αγαπημένο και διαχρονικό, ακόμη κι ένα πολύ απλό ποντίκι μπορεί να κάνει τη διαφορά ενώ για τον επαγγελματία ή τον gamer, ποντίκια και με μια ντουζίνα πλήκτρα μπορούν να αντικαταστήσουν πολλές λειτουργίες που θα απαιτούσαν τα χέρια στο πληκτρολόγιο.

Εξίσου σημαντικό είναι και ένα ζευγάρι ακουστικά ή μια κάμερα, πράγματα που συνήθως πηγαίνουν… αγκαζέ πλέον λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Ναι κάθε laptop διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία, μικρόφωνο και κάμερα, όμως η ιδιωτικότητα των ακουστικών είναι εντελώς διαφορετική ιστορία ενώ και η ενσωματωμένη webcam ενδεχομένως να μην αποδίδει στο επιθυμητό επίπεδο. Η επένδυση σε ένα headset, ενσύρματου ή ασύρματου, είναι μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη: μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματικές κλήσεις, ταινίες, μουσική και παιχνίδια εξίσου καλά. Από την άλλη, η κάμερα απευθύνεται κυρίως σε όσους πραγματοποιούν πολλές κλήσεις και θέλουν το κάτι παραπάνω σε ποιότητα εικόνας, μια πολυτέλεια που δύσκολα εντοπίζεται σε laptops. Για επαγγελματίες ή όσους πραγματοποιούν συχνά κλήσεις με φίλους και οικογένεια, μια υψηλής ανάλυσης κάμερα θα δώσει νέα ζωή σε κάθε βίντεο.

«Κι όλα αυτά», σκέφτεσαι, «πόσες θύρες USB απαιτούν;». Μια εξαιρετική ερώτηση με μια απλή απάντηση: όσες κι αν απαιτούν, υπάρχει λύση να μη σε απασχολήσει ξανά αυτό το ερώτημα. Αν πρόκειται αποκλειστικά για συσκευές με USB και οι θύρες σου είναι περιορισμένες, τότε ένα απλό USB hub είναι αυτό που ψάχνεις. Αρκετά μικρά σε μέγεθος, ζητάνε μια θύρα από τον υπολογιστή σου και σε αντάλλαγμα προσφέρουν πολλές -2, 4, 6, 8 ή και περισσότερες- για να μην προσθαφαιρέτεις συσκευές από τον υπολογιστή σου διαρκώς. Μάλιστα, βοηθούν στη διαχείριση καλωδίων, καθώς μπορείς κάλλιστα να τοποθετήσεις το hub σε ένα μέρος που δεν είναι άμεσα ορατό κι όλα τα καλώδια να καταλήγουν εκεί, κρατώντας το γραφείο σε τέλεια κατάσταση και τον ελεύθερο χώρο στο μέγιστο επίπεδο.

Αν, πάλι, θέλεις περισσότερων ειδών θύρες τότε το docking station θα δώσει τέρμα στην αναζήτησή σου. Από USB έως Thunderbolt και HDMI, υπάρχει πληθώρα από docking stations με διαφορετικού τύπου θύρες και αντίστοιχα πολλές επιλογές σε αριθμό θυρών. Σε περίπτωση που συνδέεις το laptop σου σε εξωτερική οθόνη παράλληλα με εκτυπωτή, ποντίκι, βάση με ανεμιστήρες και μια webcam, το docking station ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου από ένα USB hub.