ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O SLS «βρυχήθηκε»: Επιτυχής δοκιμή για τον μεγαλύτερο πύραυλο που έφτιαξε ποτέ η NASA

O SLS «βρυχήθηκε»: Επιτυχής δοκιμή για τον μεγαλύτερο πύραυλο που έφτιαξε ποτέ η NASA
NASA/Robert Markowitz

Ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει φτιάξει ποτέ η NASA, SLS (Space Launch System), πυροδότησε τους τέσσερις κινητήρες RS-25 που διαθέτει για 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα την Πέμπτη στο Διαστημικό Κέντρο Στένις της NASA στο Μισισίπι.

Η επιτυχής δοκιμή, γνωστή και ως «hot fire», αποτελεί κρίσιμο ορόσημο εν όψει της αποστολής Artemis I της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο της οποίας θα αποσταλεί ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion σε δοκιμαστική πτήση γύρω από τη Σελήνη και πίσω στη Γη, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές αποστολές του προγράμματος Artemis με αστροναύτες.

«Ο SLS είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που έχει κατασκευάσει ποτέ η NASA…είναι ένα απίστευτο μηχανολογικό κατόρθωμα και ο μόνος πύραυλος που είναι ικανός να στηρίξει τις επόμενης γενιάς αποστολές της Αμερικής που θα στείλουν την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στη Σελήνη» είπε ο Στιβ Τζούρτσικ, εκτελών καθήκοντα διευθυντή της NASA. «Η δοκιμή hot fire του SLS είναι σημαντικό ορόσημο στον στόχο της NASA για επιστροφή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης- και παραπέρα».

Η NASA είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει δοκιμή hot fire στις 16 Ιανουαρίου. Οι τέσσερις κινητήρες RS-25 πυροδοτήθηκαν μαζί για πρώτη φορά για περίπου ένα λεπτό πριν η δοκιμή τελειώσει νωρίτερα του αναμενομενου. Μετά από ανάλυση δεδομένων, η NASA έκρινε ότι μία δεύτερη, μεγαλύτερης διάρκειας δοκιμή hot fire θα παρείχε πολύτιμα στοιχεία.

Στη δεύτερη δοκιμή, πυροδοτήθηκαν οι κινητήρες για λίγο παραπάνω από οκτώ λεπτά, όπως θα γίνει σε κάθε αποστολή του προγράμματος Artemis στη Σελήνη.

Το SLS αναμένεται να μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα για να ενωθεί με το διαστημόπλοιο Orion της Lockheed Martin. Σκοπός της NASA είναι η αποστολή ενός μη επανδρωμένου σκάφους σε τροχιά γύρω από τη Γη τον Νοέμβριο και η επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη ως το 2024, μα το πρόγραμμα του SLS έχει σημειώσει σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ έχει υπερβεί κατά πολύ το αρχικό εκτιμώμενο κόστος του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κομμωτήρια, λιανεμπόριο