ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης!

Χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης!

Τις πρώτες χορδές βιολιού από χιλιάδες νήματα από μετάξι αράχνης δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές.

Οι συγκεκριμένες χορδές έχουν μία πιο απαλή και βαθιά χροιά ήχου σε σχέση με τις παραδοσιακές χορδές από έντερα ζώων ή άλλο μεταλλικό υλικό.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σιγκεϊγιόσι Οσάκι του Ιατρικού Πανεπιστημίου Νάρα, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters, αναφέρουν ότι η ιδιαιτερότητα του ήχου που βγάζουν οι πρωτότυπες αυτές χορδές, πιθανώς οφείλεται στον τρόπο που τα νήματά τους είναι πλεγμένα μεταξύ τους, καθώς δεν δημιουργείται καθόλου κενός χώρος ανάμεσά τους.

Ο Οσάκι εδώ και χρόνια μελετά τις μηχανικές ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης. Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησε 300 θηλυκές αράχνες του είδους Nephila maculata, οι οποίες φημίζονται για τους πολύπλοκους ιστούς που δημιουργούν.

Οι μουσικοί που κλήθηκαν να παίξουν με τις νέες χορδές, δήλωσαν ότι προτιμούσαν την χροιά του ήχου τους και αισθάνονταν ότι με αυτές θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια νέα μουσική, πράγμα που θα εκτιμούσαν ασφαλώς και οι απανταχού ακροατές της καλής μουσικής.