ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Sid Meier’s Civilization 6 Anthology: Το καλύτερο παιχνίδι για να κάνετε την Ελλάδα υπερδύναμη

Civilization 6
civilization 6 anthology

Στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στρατηγικής το όνομα «Civilization» δεσπόζει: Η ιστορική σειρά παιχνιδιών του μεγάλου δημιουργού Sid Meier άρχισε την πορεία της το μακρινό Civilization I, και, από πολλές απόψεις, καθόρισε πραγματικά το είδος, παραμένοντας ο διαχρονικός βασιλιάς, όσα χρόνια και αν περνούσαν.

Από τις λίγες ταπεινές δισκέτες όπου περιεχόταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς, μέχρι τα πολλών gigabytes downloads των Civilization 6 και 5 και των DLC τους, τα παιχνίδια αυτά έδιναν στον παίκτη τη μοναδική δυνατότητα να διαλέξει έναν πολιτισμό μεταξύ μιας ευρείας γκάμας από κουλτούρες που άφησαν τα δικά τους αποτυπώματα στην ανθρωπότητα, και να καθοδηγήσει τη μοίρα του ανά τους αιώνες- από την παλαιολιθική εποχή, μέχρι και την κατάκτηση του Διαστήματος και τον αποικισμό του Διαστήματος.

Εν έτει 2021, πολλοί είναι οι διεκδικητές που έχουν εμφανιστεί στον κόσμο των αποκαλούμενων «4Χ» παιχνιδιών στρατηγικής (Explore, eXpand, eXploit, eXterminate), ωστόσο το Civilization παραμένει ακλόνητο στον θρόνο του- και το τελευταίο του κεφάλαιο, το Civilization 6, φαίνεται να κλείνει πλέον τον κύκλο του, με το Sid Meier’s Civilization VI Anthology- το οποίο περιλαμβάνει όλα τα DLC’s (downloadable content) και expansions που έχουν κυκλοφορήσει για το παιχνίδι, που βγήκε πέντε χρόνια πριν, μέχρι σήμερα.

Η κυκλοφορία του πακέτου αυτού, όπως φαίνεται, σηματοδοτεί το μεγάλο φινάλε του Civilization 6- άλλωστε ένα από τα στελέχη της παραγωγής έκανε λόγο στο Twitter για την «τελική» εμπειρία του Civilization 6. Δεδομένης της επιτυχίας που σημείωσε το παιχνίδι, και της βαριάς κληρονομιάς που φέρει το όνομα Civilization, είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως πλέον οδεύουμε προς το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της σειράς- το Civilization 7.

Civilization 6

To Civilization 6 Anthology διατίθεται στις πλατφόρμες του Steam και του Epic σε τιμή λίγο κάτω των 50 ευρώ, μέχρι τις αρχές του Ιουλίου. Για τους «βετεράνους» του είδους είναι μια καλή ευκαιρία να συμπληρώσουν όσα DLC ή expansions τους λείπουν, ενώ οι «πρωτάρηδες» έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν σε μια καλή τιμή μία από τις κορυφαίες εμπειρίες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στον χώρο των turn based strategy. Από τους πολιτισμούς ελληνικού ενδιαφέροντος/ χαρακτήρα που μπορεί να επιλέξει κανείς, το Anthology περιλαμβάνει τον ευρύτερο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό του αρχικού «πακέτου», το βασίλειο της Μακεδονίας/πολιτισμό της ελληνιστικής περιόδου και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αποκτώντας τη δυνατότητα να φτάσει την Ελλάδα σε επίπεδο υπερδύναμης στη σύγχρονη εποχή σε τρία διαφορετικά «χρώματα»/ «παραλλαγές».

Όσον αφορά στο gameplay και το επίπεδο πολυπλοκότητας, οι «βετεράνοι» ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν, ωστόσο οι νέοι παίκτες ίσως να βρεθούν στα «βαθιά νερά» εάν «δαγκώσουν» τα expansions και τα DLC με τη μία, οπότε συστήνεται να αρχίσουν με τα πιο «βασικά». Οι χάρτες είναι ομολογουμένως εντυπωσιακοί- η μόνη ένσταση του γράφοντος είχε να κάνει με τα γραφικά, τα οποία φαίνονται πιο «παιδικά/ χαρούμενα» από ό,τι θα επιθυμούσε, ωστόσο αφ’ενός είναι θέμα προσωπικού γούστου, αφ’ετέρου μιλάμε για Civilization, και τα γραφικά, αν και έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο, εδώ έρχονταν ανέκαθεν σε δεύτερη μοίρα, χάριν του gameplay.

Συνοπτικά, θα κληθείτε να ιδρύσετε πόλεις, να αναπτύξετε την επικράτειά σας, να δημιουργήσετε στρατούς, να ερευνήσετε τεχνολογίες, να διεξάγετε εμπόριο και διπλωματία, και εν τέλει να καταστήσετε τον πολιτισμό σας κυρίαρχο του πλανήτη. Η «εγκυκλοπαίδεια» και η βοήθεια του παιχνιδιού είναι πάντα εκεί για να σας βοηθήσουν, καθώς είναι σίγουρο πως στην αρχή θα δυσκολευτείτε- αλλά πρόκειται για μια gaming εμπειρία που σίγουρα ανταμείβει τον παίκτη (και, άλλωστε, τα Civilization ήταν πάντα οι «βασιλιάδες» των «one more turn» παιχνιδιών- ξέρετε, αυτά που όλο λέτε «άλλη μια γύρα και το κλείνω», και κάποια στιγμή κοιτάτε το ρολόι και διαπιστώνετε πως αυτή η «άλλη μια γύρα» σας έχει πάει κάπου…αργάμιση). Η διαχείριση πόλεων και αυτοκρατορίας είναι εξαιρετική, ενώ το στρατιωτικό/ πολεμικό κομμάτι είναι εμφανώς βελτιωμένο σε σχέση με το 5 (αν και η αλήθεια είναι πως τα Civilization ουδέποτε εστίαζαν ποτέ στο «πολεμικό» κομμάτι, όπου άλλωστε κυριαρχεί ένας άλλος τιτάνας του χώρου- η σειρά των Total War, με τις επικές της μάχες). Όσον αφορά στο ηχητικό κομμάτι, είναι, με πολύ απλά λόγια, εντυπωσιακό, πλαισιώνοντας με μοναδικό τρόπο την εμπειρία της εξέλιξης ενός (περισσότερο ή λιγότερο) λαμπρού πολιτισμού στον γαλάζιο μας πλανήτη.

Χωρίς υπερβολές, και πέραν προσωπικών βιωμάτων και προτιμήσεων (για τον γράφοντα, πχ, το Civ 2 κατέχει πολύ ιδιαίτερη θέση στο πάνθεον της σειράς) το Civilization 6 είναι ενδεχομένως το καλύτερο Civilization που έχει βγει ως τώρα- και το Anthology αποτελεί το «κερασάκι» στην τούρτα, ή, πολύ απλά, την καλύτερη υλοποίηση της εμπειρίας που ακούει στο όνομα Civilization 6, και για αυτό, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι…απολαύστε υπεύθυνα!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.