ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουδέν καλόν αμιγές κακού: 11 από τους καλύτερους «κακούς» που έχουμε δει ποτέ στα PC games

Kane
Command & Conquer

Κάθε περιπέτεια έχει τον «κακό» της…και, ειδικά στα PC games, άμα αυτός είναι καλός, την κάνει καλύτερη!

Η αναμέτρηση μεταξύ του καλού και του κακού αποτελεί από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού ένα από τα αγαπημένα μοτίβα της τέχνης: Ο ήρωας πρέπει να αγωνιστεί και να επικρατήσει απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, έτσι ώστε η νίκη του να φέρει την πολυπόθητη κάθαρση.

Όσοι αιώνες και αν περάσουν, το μοτίβο αυτό παραμένει γνωστό και αγαπημένο, σε λογοτεχνία, ποίηση, κινηματογράφο, τηλεόραση, και προφανώς στον κόσμο του gaming, όπου η επικράτηση επί του μεγάλου κακού αποτελεί και την κορύφωση του παιχνιδιού.

Ο χώρος του PC gaming, στις δεκαετίες της ιστορίας του, έχει δει πολλούς κακούς. Πολλοί ήταν απλά οι τελικοί «αρχηγοί», που έπρεπε να νικήσεις για να ολοκληρώσεις το παιχνίδι. Άλλοι όμως, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, πολύ συχνά επισκιάζοντας τους ίδιους τους ήρωες. Ας δούμε κάποιους εξ αυτών, τους οποίους ξεχωρίσαμε.

Kane (Command & Conquer)

Στον κόσμο των παιχνιδιών στρατηγικής ελάχιστα ονόματα έχουν τη βαρύτητα του Command & Conquer, της σειράς παιχνιδιών που ανέδειξε το είδος των Real Time Strategy. Τα παιχνίδια της σειράς ήταν πολλά, άλλα καλύτερα και άλλα χειρότερα, και η ιστορία που τα διέπει είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στον χώρο του PC gaming, μπλέκοντας ταξίδια στον χρόνο, εναλλακτικές πορείες της ιστορίας, το αινιγματικό εξωγήινο υλικό Tiberium που αλλάζει τον πλανήτη, καταστροφικούς πολέμους, και άλλα πολλά, που συνοδεύονταν από τα εμβληματικά βίντεο με πραγματικούς ηθοποιούς που έγιναν το σύμβολο των Command & Conquer. Μεταξύ αυτών δέσποζε και δεσπόζει η φιγούρα του αινιγματικού, μυστηριώδους (και ασύλληπτα…καλτ!) Kane.

Ο αρχηγός της Αδελφότητας του Nod, των «κακών» της υπόθεσης, στην πορεία αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλός άνθρωπος, μα ένα άγνωστης προέλευσης και σκοπών ον (ή περισσότερα; )- καθώς τείνει να εμφανίζεται μυστηριωδώς και να κινεί τα νήματα σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, να πεθαίνει και να επιστρέφει, και να γνωρίζει περισσότερα για το Tiberium και τα μυστικά του από κάθε άλλον. Χωρίς να πολυλογούμε, ο φαλακρός ηγέτης των Nod είναι το «σήμα κατατεθέν» του Command & Conquer- και εδώ αξίζει να σχολιάσουμε ότι ο Τζο Κουκάν, που τον ενσαρκώνει από το μακρινό 1995 ακόμα…δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ από τότε. Τυχαίο;;;

Kain (Legacy of Kain)

Και μετά τον Κane, πάμε στον Kain (άλλωστε, ας μην ξεχνιόμαστε: Ο Κάιν της Παλαιάς Διαθήκης ήταν από τους πρώτους και πιο γνωστούς «κακούς» της ανθρωπότητας).

Ο βρικόλακας Kain και η νέμεσίς του, ο (επίσης σκοτεινός) Raziel, βρίσκονται στην καρδιά της σειράς Legacy of Kain, η οποία, κατά την άποψη του γράφοντος πάντα, έχει ένα από τα καλύτερα και πιο πολύπλοκα σενάρια που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία του gaming. Σε έναν σκοτεινό, μεσαιωνικό εκ πρώτης όψεως, μα με έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας κόσμο, που εμπλέκει ταξίδια στον χρόνο, πανίσχυρες οντότητες με αινιγματικούς και πολύπλοκους σκοπούς και μια τρομερή ατμόσφαιρα, ο Kain είναι ο βασικός πρωταγωνιστής: Ταυτόχρονα «κακός» και «αντιήρωας»- μια επιβλητική, ευφυής και δραματική φιγούρα, που συμβάλλει αποφασιστικά για να εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια του χρήστη ένα σενάριο που, αν ήταν βιβλίο, θα είχε πάρει τη θέση του στο πάνθεον της fantasy λογοτεχνίας.

Sarah Kerrigan (Starcraft)

Η εμβληματική Queen of Blades του Starcraft δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα: Η σκοτεινή ιστορία επιστημονικής φαντασίας του Starcraft, δια χειρός Blizzard, χωρίς υπερβολές, έχει μεγαλώσει γενιές gamers, και οι πρωταγωνιστές της είναι πολλοί. Ωστόσο, ακόμα και μέσα στο λαμπρό αυτό καστ, η Sarah Kerrigan ξεχωρίζει: Η τηλεπαθητική κομάντο/ πράκτορας που προδόθηκε και επέστρεψε μεταλλαγμένη, πανίσχυρη ηγέτιδα μιας εξωγήινης φυλής ικανής να καταβροχθίσει τον γαλαξία.

Η ακόρεστη δίψα για εκδίκηση, η ατσάλινη θέληση και η διαβολική ευφυΐα του χαρακτήρα που γνωρίσαμε στο πρώτο Starcraft και το expansion του, Brood War, «έδεσαν» μοναδικά στο Starcraft 2 χάρη στην παρουσία και τη φωνή της Τρίσια Χέλφερ, της διάσημης «Number Six» του τηλεοπτικού Battlestar Galactica.

Σε συνδυασμό με το επικό story arc και την πολυπόθητη ολοκλήρωσή του, η Sarah Kerrigan αποκτά χωρίς καμία αμφισβήτηση μια θέση στη λίστα των κορυφαίων «κακών», μα και ταυτόχρονα «αντιηρώων/ αντιηρωίδων» που έχουν εμφανιστεί ποτέ στις οθόνες των PC μας.

SHODAN (System Shock)

Όταν συναντήσαμε για πρώτη φορά την τεχνητή νοημοσύνη SHODAN, τον μεγάλο εχθρό του εμβληματικού System Shock, δεν γνωρίζαμε το «φύλο» της, αλλά αντιληφθήκαμε πως είχαμε μπροστά μας έναν από τους πιο τρομακτικούς αντιπάλους που είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ στη gaming ζωή μας. Το ότι ήταν «η» SHODAN το μάθαμε στο System Shock 2- και δεν την ξεχάσαμε ποτέ. Μπορεί να έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την κυκλοφορία των παιχνιδιών αυτών, αλλά η SHODAN έχει γραφτεί στη gaming ιστορία, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αναμένεται εναγωνίως η «ανάσταση» των System Shock, που πρακτικά «γέννησαν» ένα ολόκληρο είδος/ υποκατηγορία first person παιχνιδιών. Και θα μπορούσε να πει κανείς πως η SHODAN είναι και η «πνευματική μητέρα» της…

GLaDOS (Portal)

Άλλη μια τεχνητή νοημοσύνη που έχει μείνει στην ιστορία του PC gaming. Αρχικά ήταν απλά μια φωνή που καθοδηγούσε τον παίκτη. Στη συνέχεια, σταδιακά, αλλάζει…και εξελίσσεται σε έναν επιβλητικό, απειλητικό, ανεπανάληπτο αντίπαλο, που θεωρείται όχι απλά ένας από τους καλύτερους «κακούς», μα ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο PC gaming εν γένει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τη θεωρούν «ξαδέλφη» της SHODAN, αλλά και του HAL της κινηματογραφικής «Οδύσσειας του Διαστήματος».

Diablo (Diablo)

Όταν μιλάς για τους κακούς του gaming, δεν μπορεί να απουσιάζει…ο σατανάς ο ίδιος! Ο Άρχοντας του Τρόμου, το ένα από τα Prime Evils της Κόλασης του κόσμου του Sanctuary, έδωσε το όνομά του στο παιχνίδι που πρακτικά δημιούργησε το είδος των action RPG’s. H σκιά του τρομερού δαίμονα βρίσκεται πάνω από τον παίκτη σε όλη την πορεία της περιπέτειας, και η αναμέτρησή μαζί του αποτελεί τη δραματική κορύφωση…τουλάχιστον, μέχρι την επόμενη επιστροφή του (ή το επόμενο «run» του παίκτη!). Και όπως δείχνουν τα πράγματα, ο φρικιαστικός Lord of Terror θα συνεχίσει να μας «στοιχειώνει» για πολλά χρόνια ακόμα, δεδομένου του επερχόμενου Diablo 4.

LeChuck (Monkey Island)

Δεν νοείται adventurάς να μην έχει παίξει τα Monkey Island- και δεν νοείται Monkey Island χωρίς τον φοβερό και τρομερό πειρατή (και ζόμπι και δαίμονα και φάντασμα) LeChuck να ταλαιπωρεί τον ήρωά μας, Guybrush Threepwood! Ένας από τους κορυφαίους κακούς που έχουν εμφανιστεί στα adventure games, από τη δεκαετία του 1990 ακόμα, και ένας από τους εμβληματικότερους κακούς του gaming εν γένει.

Arthas (Warcraft)

Οι πρωταγωνιστές του κόσμου του Warcraft είναι πολλοί, μα την αίγλη του Arthas/ Lich King δεν έχει κανείς. Ένας έκπτωτος ήρωας στην παράδοση των «κακών» της Blizzard, o οποίος άρχισε ως υπέρμαχος του καλού και στο τέλος έπεσε στο σκότος και τη δίψα για δύναμη, έχει αφήσει το δικό του, ανεξίτηλο αποτύπωμα στο PC gaming (και θα συνεχίσει για αρκετά, καθώς το World of Warcraft, όσα χρόνια και αν αν περάσουν, ζει και βασιλεύει).

Sephiroth (Final Fantasy 7)

Εδώ ο γράφων πρέπει να παραδεχτεί πως ο Sephiroth του FF7 δεν είναι ακριβώς επιλογή του, δεδομένου ότι τα Final Fantasy (και τα JRPG εν γένει) δεν ήταν ποτέ ακριβώς του γούστου του, μα…υποχρέωση, καθώς δεν υπάρχει gamer που να έχει παίξει Final Fantasy και να μην χαρακτηρίζει τον Sephiroth ως τον κορυφαίο κακό που έχει εμφανιστεί ποτέ στο gaming! Τι να πούμε εμείς από εκεί και πέρα; Όλοι αυτοί κάτι θα ξέρουν.

Illusive Man (Mass Effect)

H τριλογία των Mass Effect είναι μια από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία του gaming, και ένα τόσο επικό έργο δεν μπορεί να είναι επικό αν δεν έχει τουλάχιστον εξαιρετικούς κακούς. Εδώ ο γράφων πρέπει να παραδεχτεί πως ήταν ανάμεσα στον Sovereign, που είναι άλλωστε και στην «καρδιά» της ιστορίας με την αρχαία απειλή των Reapers, και στον Illusive Man του σκοτεινού οργανισμού Cerberus. Εν τέλει κέρδισε ο Illusive Man, λόγω του μεγάλου Μάρτιν Σιν που τον ενσαρκώνει, αλλά και της ιδιαιτερότητάς του ως αντιπάλου. Σε μια ιστορία όπου ένα από τα διακυβεύματα είναι η ίδια η «ψυχή» της ανθρωπότητας- ποιοι είμαστε ως είδος, για τι είμαστε ικανοί, για το καλύτερο ή για το χειρότερο, ποια είναι η θέση μας ανάμεσα στις άλλες φυλές του γαλαξία- ο Illusive Man, που κινεί τα νήματα πίσω από τις σκιές, και ο Cerberus, που επιδιώκει την υπεροχή και επιβολή της ανθρωπότητας έναντι όλων των άλλων ειδών του γαλαξία, θα έλεγε κανείς πως αντιπροσωπεύει τη δική μας σκοτεινή πλευρά, η οποία θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι πιο τρομακτική ακόμα και από την εξωγήινη απειλή των Reapers.

Alma Wade (F.E.A.R)

Σε ένα παιχνίδι που το ίδιο το όνομά του είναι FEAR, δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από έναν κακό που είναι τουλάχιστον εφιαλτικός…και το παιχνίδι δεν απογοητεύει, καθώς λίγα μπορούν να είναι πιο τρομακτικά από ένα σατανικό ον με πανίσχυρες ψυχικές δυνάμεις, και την εμφάνιση ενός μικρού κοριτσιού. Η Alma Wade, με την επιθυμία της για εκδίκηση, αποτελεί την «καρδιά» της σειράς των F.E.A.R- και δεν έχει υπάρξει παίκτης τους που να μην έχει «στοιχειώσει» η μορφή της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.