ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αλέξανδρος Καρπάς: Ο κινηματογραφιστής των Unboxholics μιλά στο Newsbomb.gr

Αλέξανδρος Καρπάς
Ο Αλέξανδρος Καρπάς

Ο άνθρωπος που κόβει, ράβει και δημιουργεί βίντεο και φωτογραφίες για την οικογένεια των Unboxholics (και όχι μόνο), μιλά στο Newsbomb.gr για το επάγγελμα του φωτογράφου, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Σάκης και Αλέξανδρος, Αλέξανδρος και Σάκης. Τα δίδυμα αδέρφια από την Αριδαία που την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει με την οικογένεια των Unboxholics, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια στο ελληνικό Youtube. Και λέμε την λέξη «οικογένεια» γιατί έτσι νιώθουν όλα τα μέλη που απαρτίζουν αυτή την παρέα.

Στις παρουσιάσεις και σε πολλά βίντεο βλέπουμε -συνήθως- τον Σάκη να παρουσιάζει και να μιλάει για τα προϊόντα τεχνολογίας. Πίσω όμως στις κάμερες, στο μοντάζ και την επεξεργασία των βίντεο και των φωτογραφιών, βρίσκεται ο Αλέξανδρος Καρπάς. Η «Diva» όπως τον έχουν ονομάσει οι fans των Unboxholics, μόνο diva δεν είναι.

Ένας άνθρωπος με τρομερό χιούμορ, ευαίσθητος και πάνω από όλα ερωτευμένος με την οικογένεια και το επάγγελμά του (και τα προϊόντα της Apple).

Ο Αλέξανδρος Καρπάς

Ο Αλέξανδρος βρίσκεται πίσω από τις δημιουργίες την πρωτότυπη σειρά Κουκλοθέατρο, ΑΝΝΑ, Lurking Near, Πρόγευμα, Πιόνια, Βόλτα στην Αριδαία και όχι μόνο. Αυτά είναι κάποιες από τις εκπληκτικές δουλειές των Unboxholics, ο Αλέξανδρος ακολουθεί και έναν δικό του δρόμο, αυτόν του φωτογράφου. Χωρίς καμία γνώση πάνω σε αυτό το επάγγελμα, κατάφερε μέσα από πολλή δουλειά και πολλή διάβασμα, να γίνει ένας αρτίστας στο είδος του και να θεωρείται από τους κορυφαίους που έχουμε στην Ελλάδα.

Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής, μιλά στο Newsbomb.gr για τη μεγάλη του αγάπη, το αγαπημένο του μοντέλο που είναι η γυναίκα του Ελένη, αλλά και το όνειρό του.

Πότε και πώς σου μπήκε το «μικρόβιο» της φωτογραφίας;

Κοντά στα 12 χρόνια πριν, μου μπήκε το μικρόβιο της επεξεργασίας μιας φωτογραφίας. Κατέβαζα από το internet και «πείραζα» φωτογραφίες ή προσπαθούσα να τις κάνω καλύτερες. Κάποια στιγμή όμως πείσμωσα και είπα θα τραβήξω δικά μου clicks να μπορώ να ελέγχω περισσότερο την επεξεργασία. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου ως φωτογράφος.

Έχεις τελειώσεις κάποια σχολή ή είσαι αυτοδίδακτος;

Δεν χρειάζεσαι καμία σχολή για να γίνεις φωτογράφος. Είμαι 100% αυτοδίδακτος στον χώρο της φωτογραφίας. Υπάρχουν εκεί έξω τόσο καλοί οδηγοί για να παρακολουθήσεις. Έχω διαβάσει κυριολεκτικά χιλιάδες pdfs και tutorials online.

Τι σημαίνει για σένα η φωτογραφία;

Δεν θα πω τα κλισέ, τρόπος έκφρασης κλπ. Θα πω ότι θέλω να εκτονώνω την ανάγκη μου δημιουργήσω μια ιστορία. Μου αρέσει να δημιουργώ ιστορίες λοιπόν. Είτε αυτό είναι παγωμένη εικόνα είτε είναι κινούμενη.

Τι είδους φωτογραφίσεις σου αρέσουν;

Έχω μια τάση στα σκοτεινά, δραματικά πορτραίτα. Νομίζω ότι εκεί είναι ο κλάδος μου. Το έχω δουλέψει πολύ εδώ και χρόνια.

Έχουμε δει συχνά σε ρόλο μοντέλου τη γυναίκα σου. Σε εμπνέει περισσότερο να έχεις εκείνη απέναντί σου;

Είναι η μούσα μου. Έχουμε κάνει μαζί πάρα πολλές δουλειές. Έχει μάθει τα θέλω μου και έχω μάθει τα δικά της. Ξέρει πλέον πως να στηθεί, πώς να εκφραστεί και γενικά να προσαρμοστεί στις ανάγκες της φωτογράφισης. Άσε που είναι και τρομακτικά όμορφη.

Τι θα συμβούλευες όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα; Πώς πρέπει να ξεκινήσει;

Στην φωτογραφία τα πάντα είναι ο φωτισμός. Δεν χρειάζεσαι ούτε καλή κάμερα, ούτε καλά φώτα. Χρειάζεσαι βασικές γνώσεις φωτισμού. Να μπορείς να ελέγχεις το φως, να στήνεις το μοντέλο σου σωστά σε φυσικό φως ή να ξέρεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να φωτογραφίσεις ένα τοπίο. Ένας επαγγελματίας με έναν ερασιτέχνη φωτογράφο, στο φως διαφέρουν. Οι πρώτες 10.000 φωτογραφίες σου θα είναι χάλια. Μετά θα μάθεις.

Gaming ή φωτογραφία;

Αν δεν υπήρχε το gaming δεν νομίζω να μπορούσα να δημιουργήσω κάτι. Είναι η βασική πηγή έμπνευσης μου. Τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι για παιδιά μόνο. Είναι τέχνη!

Θα άφηνες την οικογένεια των Unboxholics για να ασχοληθείς μόνο με τη φωτογραφία;

Όποιο δάχτυλο και να μου κόψεις θα πονέσει το ίδιο. Οπότε είμαι τυχερός και ευγνώμων που μπορώ να τα κάνω και τα δύο.

Ο Αλέξανδρος Καρπάς

Έχετε γυρίσει ταινίες μικρού μήκους, αλλά και μία σειρά. Να περιμένουμε και κανονική ταινία;

Σίγουρα ναι. Δεν είναι εύκολο όμως. Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί είμαστε ακόμα στο γράψιμο. Αν δεν τελειώσει το γράψιμο δεν θέλουμε να ξεσηκώσουμε κανέναν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Αλέξανδρου Καρπά;

Ο στόχος ζωής μου και το όνειρο μου είναι να πάω τα παιδιά μου στο σινεμά και να δούμε παρέα μια ταίνια που έχουμε δημιουργήσει εμείς. Οπότε τα σχέδια μου σιγά σιγά οδεύουν προς τα εκεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr