ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρώσοι εντόπισαν νέο αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη - Είναι μεγαλύτερος από το Κολοσσαίο

Ρώσοι εντόπισαν νέο αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη - Είναι μεγαλύτερος από το Κολοσσαίο
Αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Pixabay

Τον «δυνητικά επικίνδυνο» αστεροειδή εντόπισαν δύο παρατηρητήρια στη Ρωσία.

Δύο παρατηρητήρια στη νότια Ρωσία ανακάλυψαν έναν νέο αστεροειδή, τον 2022 SE37, που πλησιάζει τη Γη. Η διάμετρος του αστεροειδούς, τον οποίο εντόπισαν την 1η Οκτωβρίου, είναι μισό χιλιόμετρο και περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια επιμήκη τροχιά με περίοδο 3,44 ετών, επιβεβαίωσε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Keldysh της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.

Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι στο άμεσο μέλλον ο «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, ενώ δημοσίευσε και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα τηλεσκόπιο στο χωριό Kochevanchik και ένα τηλεσκόπιο του Κρατικού Πανεπιστημίου Kuban.

Ένας αστεροειδής ταξινομείται ως «δυνητικά επικίνδυνος» εάν είναι μεγαλύτερος από 460 πόδια (140 m). O 2022 SE37 είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το Κολοσσαίο της Ρώμης, το οποίο έχει πλάτος 190 επί 155 μέτρα.

Η ανίχνευση του νέου αστεροειδούς έρχεται μετά την επιτυχή αποστολή του DART της NASA που συγκρούστηκε με έναν αστεροειδή για να του αλλάξει τροχιά.

Σύμφωνα με τη NASA, επίσης, ένας άλλος αστεροειδής που ονομάζεται 2018 ER1, πλάτους 26 μέτρων, πέρασε δίπλα από τον πλανήτη μας στις 2 Οκτωβρίου από απόσταση μεγαλύτερη των 56.000 χιλιομέτρων.