Τεχνητή νοημοσύνη: Οι καλύτερες και οι χειρότερες προσθήκες ChatGPT
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της.
Πηγή: Pexels
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα συν και τα πλην του ChatGPT: Tα plugins που μας άρεσαν και οι παγίδες

To ChatGPT είναι το απόλυτο πολυεργαλείο το οποίο υπόσχεται να μας αλλάξει την καθημερινότητα - Η νέα αυτή τεχνολογία έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που «τρομάζουν» βλέποντας πόσο άνετα μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες του ανθρώπου - Ποιες είναι όμως οι προσθήκες που αξίζουν και ποιες εκείνες που δυσαρέστησαν τους χρήστες;

Το δημοφιλές chatbot AI ChatGPT όσο περνά ο καιρός αποκτά όλο και περισσότερες δυνατότητες και παρά το γεγονός ότι δεν «μιλάει» σαν άνθρωπος, εντούτοις κάνει λάθη, όπως ο άνθρωπος.

Μπορεί να εξηγήσει θεωρίες, να γράψει ποιήματα, σχολικές εργασίες, αλλά η πλήρης «κατάκτηση» του κόσμου από την Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται, ακόμα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με ειδικούς.

«Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως: ένα αναρίθμητο σύνολο μαϊμούδων στο τέλος, θα μπορεί να σου δώσει έναν Σαίξπηρ. Εννοώντας, τα θεατρικά κείμενα που έμειναν στην Ιστορία από τον συγγραφέα», σχολίασε ο Matthew Sag, καθηγητής νομικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Emory, ο οποίος μελετά ζητήματα λογοκλοπής για εκπαίδευση και χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Insider, ανέφερε: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός "μαϊμούδων" εδώ, που σου δίνουν, πραγματικά, εντυπωσιακά πράγματα, αλλά υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά στον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα και στον τρόπο που το κάνουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT».

Πώς λειτουργεί το ChatGPT

Τα chat bots, όπως το GPT, κουβαλά έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών για να κάνει προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε θα βγάζουν κάποιο νόημα.

Στην πράξη, αυτό που κάνουν τα chat bots είναι ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αλλά «καταλαβαίνει» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση.

chat gpt


Αυτό βοηθά στο να μπορούν να μιμηθούν γλωσσικά μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

Η AI (artifical intelligence = τεχνητή νοημοσύνη) βρίσκεται στο επίκεντρο της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή και δεν είναι απλώς ένας βοηθός στις κινητές μας συσκευές αλλά…

Οι 4 καλύτερες προσθήκες ChatGPT

Link Reader

Η προσθήκη «Link Reader» είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο συνδέσμων, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων και αρχείων PDF. Η βασική λειτουργία αυτού του εργαλείου είναι να συνοψίζει πληροφορίες σε οποιαδήποτε μορφή ταιριάζει στις ανάγκες του χρήστη. Εξουσιοδοτεί τους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν περιεχόμενο που διαφορετικά μπορεί να απαιτήσει σημαντική προσπάθεια ή εξειδικευμένο λογισμικό για την ερμηνεία.

Video Insights

Το «Video Insights» είναι παρόμοιο με το «Link Reader», αλλά εξυπηρετεί το περιεχόμενο βίντεο. Το «Video Insights» έχει σχεδιαστεί για να εξάγει μεταγραφές, δεδομένα και άλλες πληροφορίες από βίντεο που έχουν δημοσιευθεί σε πλατφόρμες. Παρέχοντας απλώς τη διεύθυνση URL του βίντεο, αυτό επιτρέπει στο ChatGPT να προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το βίντεο, συμπεριλαμβανομένης μιας περίληψης του περιεχομένου του.

Με άλλα λόγια, μπορεί να παρέχει μια συνοπτική περίληψη οποιουδήποτε βίντεο, το οποίο είναι ένα όφελος για τους χρήστες που θέλουν να κατανοήσουν το περιεχόμενο βίντεο χωρίς να παρακολουθήσουν ολόκληρο το κομμάτι.

Wolfram Plagig

Η προσθήκη «Wolfram» επιτρέπει στους χρήστες να αξιοποιούν προηγμένους υπολογισμούς, μαθηματικά και δεδομένα πραγματικού κόσμου για να λύσουν και να οπτικοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Αυτή η δυνατότητα ανοίγει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για τους χρήστες του ChatGPT, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα προβλήματα και υπολογισμούς που συνήθως απαιτούσαν εξειδικευμένο λογισμικό.

Show Me Plugin

Η δυνατότητα «Show Me Plugin» επιτρέπει στους χρήστες να κατασκευάζουν διαγράμματα και γραφήματα οποιουδήποτε τύπου με βάση τις εισερχόμενες πληροφορίες. Επιπλέον, αυτές οι οπτικές αναπαραστάσεις μπορούν στη συνέχεια να επεξεργαστούν. Μάλιστα αρκετοί επαγγελματίες που διαθέτουν επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο προκειμένου να μελετήσουν τις τάσεις των πωλήσεων.

Οι 4 προσθήκες ChatGPT που δυσαρέστησαν τους χρήστες

ChatWithVideo

Η προσθήκη «ChatWithVideo» χρησιμοποιεί πληροφορίες και δεδομένα από ένα βίντεο προκειμένου να φτιάξει στο τέλος μια περίληψη. Η συγκεκριμένη προσθήκη μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το βίντεο, όπως «Τι λένε οι άνθρωποι στα σχόλια;». Αν και η δυνατότητα αυτή φαινόταν χρήσιμη για την ανακεφαλαίωση μεγάλων βίντεο στο YouTube ή για γρήγορη εκμάθηση των αντιδράσεων από τους σχολιαστές, στην πραγματικότητα δεν βοηθά τον χρηστή.

Για παράδειγμα όταν χρησιμοποιήθηκε το «ChatWithVideo» σε ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη με τον ηθοποιό Matthew Macfadyen στο The Tonight Show With Jimmy Fallon, το ChatWithVideo συνόψισε επιτυχώς αυτό το σύντομο βίντεο, αλλά όταν ρωτήθηκε τι γράφτηκε στα σχόλια, δεν μπορούσε να δώσει απάντηση.

Αλγόριθμος

Όπως το The Sims ή το Animal Crossing, το «Algorithma» είναι ένα παιχνίδι προσομοίωσης, ο χρήστης δημιουργεί ένα χαρακτήρα και ζει μία εικονική ζωή. Πρόκειται για ένα παιχνίδι προσομοίωσης στο οποίο η κάθε ενέργεια προκαλεί εναλλαγές σε μεταβλητές όπως η ευτυχία ή η ευφυΐα. Ωστόσο το παιχνίδι, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τον παίκτη αφού δε βλέπει οπτικά τις επιλογές, παρά μόνο σε μορφή κειμένου.

RoboAd

Το ChatGPT έχει διαφημιστεί ως εργαλείο διαφήμισης για τη σύνταξη συνομιλίας και εύχρηστου αντιγράφου. Ισχυρίζεται ότι γράφει «συναρπαστικούς τίτλους, περιγραφές και προσκλήσεις για δράση που είναι προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη μάρκα και το προϊόν ή την υπηρεσία», αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν θυμίζει σε τίποτα κάτι «συναρπαστικό».

PortfolioPilot

Το «PortfolioPilot» έχει προβληματίσει αρκετά τους χρήστες. Αρχικά, γιατί συγκεντρώνει πληροφορίες για μετοχές και οικονομικές τάσεις, κάτι που είναι λίγο ανησυχητικό, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι το ChatGPT μπορεί να είναι ανακριβές. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι κάνει «εφαρμόσιμες συστάσεις για να βελτιώσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του», κάτι που σημαίνει πως αν ο χρήστης δώσει εμπιστευτικά δεδομένα σε αυτό τη στιγμή που υπαρκτοί κίνδυνοι από την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών με το ChatGPT καθιστούν το εγχείρημα ριψοκίνδυνο.

Πώς να κάνετε εγγραφή στο ChatGPT

Ακολουθούν τα βήματα για να εγγραφείτε στο ChatGPT:

  1. Ανοίξτε τον σύνδεσμο εγγραφής στο ChatGPT στο πρόγραμμα περιήγησής σας στο Διαδίκτυο.
  2. Κλικάρετε στην επιλογή «Εγγραφή»
  3. Επιλέξτε μεταξύ της εισαγωγής της διεύθυνσης email σας και του ορισμού ενός κωδικού πρόσβασης για την εγγραφή σας ή της σύνδεσης με τον λογαριασμό σας Google ή τον λογαριασμό σας Microsoft.
  4. Εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας στο chat
  5. Ορίστε κωδικό πρόσβασης στη συνομιλία gpt
    Μετά από αυτό, μεταβείτε στα εισερχόμενα του email σας για να το επιβεβαιώσετε και να το ενεργοποιήσετε.
  6. Στη συνέχεια, επιλέξτε τη χώρα και εισαγάγετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.
  7. Επιλέξτε τη χώρα και πληκτρολογήστε τον αριθμό τηλεφώνου σας
  8. Μετά από αυτό, πληκτρολογήστε τον κωδικό που σας εστάλη στον αριθμό τηλεφώνου ή στο κινητό σας τηλέφωνο για να τον επιβεβαιώσετε.
  9. Αφού επιβεβαιώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στη συνομιλία GPT, συνδεθείτε στη συνομιλία GPT και ξεκινήστε να τη χρησιμοποιείτε.

Σχετικές ειδήσεις

«Θα το καταλάβουμε»: Πανεπιστήμιο προειδοποιεί τους φοιτητές για χρήση του ChatGPT στις εξετάσεις

ChatGPT: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει ζημιά στην κοινωνία», λέει ο εφευρέτης του

Δημιουργός ChatGPT: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνος»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ