Προβολέας που θα μπαίνει στην τσέπη μας...

Προβολέας που θα μπαίνει στην τσέπη μας...

Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν προβολέα που θα χωρά στην τσέπη μας και θα ενσωματώσετε στον φορητό υπολογιστή, στο κινητό , σε μια συσκευή MP3 ακόμη και στο αυτοκίνητό σας.

Η επαναστατική τεχνολογία αναπτύχθηκε από την εταιρία-τεχνοβλαστό (spin-off) Lemoptix της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), η οποία έχει έχει αντλήσει ήδη επενδυτικά κεφάλαια 1,4 ελβετικών φράγκων για να προχωρήσει στο έργο της.

Ο νανο-προβολέας θα χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές εφαρμογές στην αυτοβιομηχανία και έτσι τα αυτοκίνητα θα μπορούν να προβάλλουν πληροφορίες απευθείας πάνω στο παρμπρίζ σχετικά με την ταχύτητα, δεδομένα GPS κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ιατρική όπου οι πληροφορίες θα μπορούν να προβάλλονται πάνω στον ασθενή στη διάρκεια μιας εγχείρησης και ο χειρουργός δεν θα χρειάζεται να γυρνάει το κεφάλι του για να δει κάποια οθόνη δίπλα του.
 

 Η Lemoptix ήδη σχεδιάζει και μια διαδραστική εφαρμογή, όπου ο θεατής θα μπορεί να αγγίζει την προβαλλόμενη εικόνα και να αλλάζει έτσι το μέγεθός της.

Ο προβολέας παράγει φωτεινές υψηλής ποιότητας εικόνες επιτρέποντας την προβολή εγγράφων και βίντεο σε τοίχο. Ο προβολέας δουλεύει από μια ελάχιστη απόσταση μισού μέτρου και μπορεί να προβάλλει εικόνες σε μια επιφάνεια ανάλογη μιας οθόνης 15 ιντσών. Το μέγεθος της προβαλλόμενης εικόνας είναι δυνατό να προσαρμοστεί, χωρίς η μεγέθυνση να οδηγεί σε απώλεια ποιότητας. Επίσης χρησιμοποιεί γύρω στο 30% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την τωρινή τεχνολογία προβολέων matrix ή LED.

Η ανακάλυψη του νανο-προβολέα θα βγει στην αγορά στο τέλος του 2011 και θα είναι μικρότερος από μια πιστωτική κάρτα.