ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι...αρχαία συνήθεια

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι...αρχαία συνήθεια

Μία νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει την άποψη που θέλει την καταστροφή του περιβάλλοντος να είναι «επίτευγμα» του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, ρύπαινε την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου χιλιάδες χρόνια πριν κάποιος μιλήσει για υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έρευνα θέτει ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή άρχισε με τη Βιομηχανική Επανάσταση, αποκαλύπτοντας ότι μια περίοδος 200 ετών - που καλύπτει την ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Δυναστείας των Χαν– χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αύξηση της παραγωγής ρυπογόνων αερίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καύση ξύλων, φυτών ή κάρβουνου με το μαγείρεμα, τον καθαρισμό των αγροτικών εκτάσεων ή την επεξεργασία μετάλλων για να κατασκευαστούν όπλα, είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια τόνοι μεθανίου να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, σε αρκετές περιόδους της προβιομηχανικής ιστορίας. Παρότι οι ποσότητες δεν είναι συγκρίσιμες με τις σημερινές εκπομπές, που είναι 70 φορές μεγαλύτερες, τα συμπεράσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι το ανθρώπινο «αποτύπωμα» στο περιβάλλον δεν είναι αμελητέο.

«Κατά κεφαλήν, παρήγαν πολλές εκπομπές επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Δυναστείας των Χαν», λέει μία εκ των ερευνητών.

Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι στη Γη κατοικούσαν τότε περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι, όταν σήμερα ο πληθυσμός του πλανήτη ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια. Κατά τους ερευνητές, οι εκπομπές που παρήχθησαν μέχρι το 1800 αναλογούν περίπου στο 10% επί του συνόλου των εκπομπών των τελευταίων 2.000 χρόνων. Το υπόλοιπο 90% έχει παραχθεί από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση πυρήνων πάγου από τη Γροιλανδία, ηλικίας 2.000 ετών.