ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η κινεζική Lenovo άφησε πίσω την αμερικανική Hewlett-Packard

Η κινεζική Lenovo άφησε πίσω την αμερικανική Hewlett-Packard

Στην κορυφή του βάθρου «σκαρφάλωσε» για πρώτη φορά η κινεζική εταιρία Lenovo, εκτοπίζοντας τον αμερικανικό γίγαντα Hewlett-Packard (HP) και να γίνει αυτή πλέον, στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής PCs στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gartner.

Η αναρρίχηση της Lenovo (που έκανε την θεαματική είσοδό της στο πεδίο των PCs με την εξαγορά της σχετικής μονάδας παραγωγής της αμερικανικής ΙΒΜ το 2005), αποτελεί άλλη μια ένδειξη της διαρκούς ανάδυσης των κινεζικών τεχνολογικών εταιριών στη διεθνή αγορά, μέσα από επιθετικές εξαγορές και φθηνές τιμές προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Gartner, στο τρίτο τρίμηνο τα παγκόσμια μερίδια στην αγορά προσωπικών υπολογιστών έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι πωλήσεις PCs σε εκατομμύρια): Lenovo 15,7% (13,77), HP 15,5% (13,55), Dell 10,5% (9,22), Acer 9,9% (8,63) και Asus 7,3% (6,38).

Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών εμφάνισαν μείωση πάνω από 8% παγκοσμίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα και με τις δύο εταιρίες ερευνών, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές εγκαταλείπουν τους PCs για χάρη των ταμπλετών και των «έξυπνων» κινητών.

Αρνητικά λειτουργεί και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, που «φρενάρει» γενικότερα τη ζήτηση. Ακόμα, η αναμονή για τα επερχόμενα Windows 8, κάνει αρκετούς καταναλωτές να αναβάλουν έως τότε την αγορά του επόμενου υπολογιστή τους.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters και το BBC, η εταιρεία ερευνών IDC συνεχίζει να εμφανίζει οριακά πρώτη τη HP σε πωλήσεις διεθνώς, με λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τη Lenovo.

Σύμφωνα με την IDC, τα μερίδια έχουν ως εξής: HP 15,9% (13,95), Lenovo 15,7% (13,82), Dell 10,8% (9,50), Acer 9,6% (8,41) και Asus 7,3% (6,38). Η ΗΡ δήλωσε ότι θεωρεί πιο αντιπροσωπευτική και πιο πλήρη την έρευνα της IDC. Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, είναι σίγουρο ότι η Lenovo, ακόμα κι αν δεν είναι ήδη, σύντομα θα βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύφθηκαν τα Windows Phone 8!

Lenovo: Έτοιμη να χτυπήσει την Microsoft στα windows!