ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ωριωνίδες: «Βροχή» αστεριών στο νυχτερινό ουρανό

Ωριωνίδες: «Βροχή» αστεριών στο νυχτερινό ουρανό

Εκατοντάδες πεφταστέρια θα γεμίσουν τον ουρανό το βράδυ του Σαββάτου έως την αυγή της Κυριακής 21 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τις Ωριωνίδες, η βροχή των οποίων είναι ορατή κάθε χρόνο στην αρχή του φθινοπώρου. Οι αστρονόμοι της NASA περιμένουν περίπου 20 έως 25 διάττοντες αστέρες ανά ώρα και επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, αρκεί ο ουρανός να είναι καθαρός.

Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνό μάτι. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα, τα οποία κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκε πλανήτης που περιβάλλεται από τέσσερα αστέρια

Βρέθηκε ζάχαρη στα... αστέρια

Η καλύτερη φωτογραφία γάμου που τραβήχτηκε ποτέ