ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κινηματογράφησαν γιγάντιο καλαμάρι στην άβυσσο του Ειρηνικού

Κινηματογράφησαν γιγάντιο καλαμάρι στην άβυσσο του Ειρηνικού

Ένα γιγάντιο καλαμάρι κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά στο φυσικό του περιβάλλον, από επιστήμονες και ιαπωνικά και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, σε βάθος 900 μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μυθικό πλάσμα (που αναφέρεται ως Kraken σε θρύλους) κινηματογραφήθηκε στις 10 Ιουλίου από ομάδα του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το Discovery Channel.

Το γιγάντιο καλαμάρι, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «Architeuthis», εντοπίσθηκε σε βάθος 630 μέτρων από επιστημονική ομάδα που επέβαινε σε υποβρύχιο σκάφος, και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του νησιού Τσίτσι στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το υποβρύχιο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο Τσουνέμι Κουμποντέρα του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου, ακολούθησε τον γίγαντα μέχρι το βάθος των 900 μέτρων, πριν εξαφανισθεί στην άβυσσο.

Το δίκτυο NHK μετέδωσε εικόνες του πλάσματος, το σώμα του οποίου έχει μήκος τρία μέτρα. Το συνολικό του μήκος πρέπει να είναι γύρω στα οκτώ μέτρα, αν και απουσιάζουν τα κύρια πλοκάμια του που έχουν κοπεί, δήλωσε ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τους λόγους αυτού του ακρωτηριασμού.

Ο ιάπωνας επιστήμονας δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα γιγάντιο καλαμάρι κινηματογραφείται στο φυσικό του περιβάλλον. Ο ίδιος είχε κινηματογραφήσει ένα γιγάντιο καλαμάρι το 2006, αλλά από σκάφος επιφανείας και αφού το ανέσυρε στην επιφάνεια της θάλασσας.