ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο: Η εικόνα της «Μόνα Λίζα» με λέιζερ στο φεγγάρι!

Βίντεο: Η εικόνα της «Μόνα Λίζα» με λέιζερ στο φεγγάρι!

Η NASA έστειλε την ψηφιακή εικόνα της «Μόνα Λίζα» στο φεγγάρι μέσω λέιζερ.

Η NASA έστειλε μια ψηφιακή αναπαραγωγή του πίνακα του Λεονάρντο από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο «Lunar Reconnaissance Orbiter» (LRO), ο οποίος από το 2009 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η μετάδοση αποτέλεσε την πρώτη επίδειξη της νέας δυνατότητας επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις με ακτίνες λέιζερ. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε επικοινωνία της Γης με ένα σεληνιακό δορυφόρο, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων, μέσω αυτής της οπτικής τεχνολογίας.

Η εικόνα μεταδόθηκε μέσω των παλμών λέιζερ που λαμβάνει από τη Γη σε συνεχή βάση το ειδικό όργανο-δέκτης λέιζερ (αλτίμετρο) του δορυφόρου LRO. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πέτυχε μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω λέιζερ σε πλανητικές αποστάσεις», δήλωσε ο επιστήμων της NASA και του πανεπιστημίου ΜΙΤ Ντέηβιντ Σμιθ.

Η εικόνα της «Μίζα Λίζα» χωρίστηκε σε 152Χ200 εικονοστοιχεία (πίξελ) και κάθε πίξελ, αφού μετατράπηκε σε μια απόχρωση του γκρι, στάλθηκε στο φεγγάρι μέσω ενός παλμού λέιζερ με ταχύτητα μετάδοσης περίπου 300 δυαδικών ψηφίων (bits) ανά δευτερόλεπτο. Το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) του δορυφόρου LRO έλαβε τους παλμούς λέιζερ και, στη συνέχεια, από αυτούς ανακατασκεύασε τη διάσημη εικόνα. Η επιτυχία της μετάδοσης επιβεβαιώθηκε χάρη στην επιστροφή της «Μόνα Λίζα» στη Γη μέσω του συστήματος ραδιο-τηλεμετρίας του δορυφόρου.

Όπως είπε ο Σμιθ, στο μέλλον, αυτού του είδους η απλή επικοινωνία μέσω λέιζερ μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις ραδιοεπικοινωνίες που σήμερα χρησιμοποιούν οι δορυφόροι. Ενώ στο απώτερο μέλλον, είναι πιθανό ότι θα επιτρέψει επικοινωνίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τις σημερινές ραδιοεπικοινωνίες.

Δείτε την εικόνα και το βίντεο: