Απίστευτο: Μέλισσες σε ρόλο...ναρκαλιευτών!

Απίστευτο: Μέλισσες σε ρόλο...ναρκαλιευτών!

Newsroom Newsroom

Κροάτες επιστήμονες που δούλεψαν για περισσότερα από δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο παρουσίασαν ειδικές αποικίες μελισσών που μπορούν να ανιχνεύσουν νάρκες που είναι θαμμένες σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων!


Οι ερευνητές από το τμήμα Γεωργίας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ παρουσίασαν τις μέλισσες, που εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό ναρκών μέσα από τη διατροφή τους.

Οι μέλισσες, σύμφωνα με τους ειδικούς, σιτίζονται από ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών.

Η καθηγήτρια Ματέγια Γιάνες, που ανέλαβε την εκπαίδευση των μελισσών, δήλωσε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διατροφή, οι μέλισσες συνδέουν τη μυρωδιά των εκρηκτικών με «την εύκολη τροφή».

Σημειώνεται ότι η Κροατία εξακολουθεί να «κρύβει» στο έδαφός της νάρκες που δεν έχουν εκραγεί, από τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, τη δεκαετία του 1990, πρόσθεσε η κ. Γιάνες και σημείωσε ότι οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν τις νάρκες πιο γρήγορα και περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα ζώα που έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτό τον σκοπό, όπως τους σκύλους.

«Οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν από τη μυρωδιά ένα λουλούδι, σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούν να εντοπίσουν, μέσω της μυρωδιάς, τα εκρηκτικά στην ίδια απόσταση» πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved