ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα: Όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι είναι «συγγενείς»

Έρευνα: Όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι είναι «συγγενείς»

Από τα Βαλκάνια μέχρι την Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια, καθώς σύμφωνα με μία νέα μελέτη οι κάτοικοι της Ευρώπης συνδέονται στενότερα μεταξύ τους με βιολογικούς δεσμούς από ό,τι θεωρείτο έως τώρα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Εξέλιξης και Οικολογίας Γκράχαμ Κουπ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Ντέιβις και τον γενετιστή Πίτερ Ραλφ του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας- Λος Αντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology", σύμφωνα με το "Nature", συνέκριναν γενετικό υλικό από περισσότερους από 2.200 Ευρωπαίους, οι οποίοι ανήκαν σε 40 διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η γενετική μελέτη έδειξε ότι όσο σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους ζουν δύο πληθυσμοί (π.χ. Βρετανοί και Τούρκοι), τόσο ο βαθμός γενετικής συγγένειάς τους τείνει να είναι μικρότερος. Όμως, ακόμα και δύο άνθρωποι που ζουν στα δύο άκρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, συνδέονται από γενετική άποψη μέσω των σχέσεων των προγόνων τους στο παρελθόν.

Μικρές τοπικές διαφορές που οφείλονται π.χ. σε μεταναστεύσεις, καθώς και γεωγραφικοί φραγμοί (όπως οι οροσειρές) ή πολιτισμικά εμπόδια (όπως οι διαφορετικές γλώσσες) μειώνουν κατά περίπτωση τη γενετική συγγένεια των Ευρωπαίων, χωρίς όμως να την εξαφανίζουν.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι οι πληθυσμοί της Ανατολικής Ευρώπης συνδέονται κάπως πιο στενά μεταξύ τους από ό,τι οι λαοί της Δυτικής Ευρώπης, πιθανώς εξαιτίας των σλαβικών επεκτάσεων και μεταναστεύσεων πριν από περίπου 1.000 χρόνια.