Σταγόνες λαδιού θα..."αναπαράγουν την εμφάνιση ζωής στη Γη";

Σταγόνες λαδιού θα..."αναπαράγουν την εμφάνιση ζωής στη Γη";
Τo μεγάλo ερώτημα, "πού και πώς εμφανίστηκαν οι πρώτοι οργανισμοί;", ίσως να μην λάβει ποτέ...

Τo μεγάλo ερώτημα, "πού και πώς εμφανίστηκαν οι πρώτοι οργανισμοί;", ίσως να μην λάβει ποτέ απάντηση αφού όλα τα απολιθώματα και τα χημικά ίχνη των οργανισμών αυτών έχουν πια χαθεί, καθώς τα πετρώματα του πλανήτη συνεχώς ανακυκλώνονται εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ενδεχομένως ο μόνος τρόπος να διατυπωθεί μια πειστική απάντηση, είναι η αναδημιουργία των "πρωτο-οργανισμών" στο εργαστήριο.

Αν και έχουν διατυπωθεί αρκετές σχετικές θεωρίες, με μια από τις επικρατέστερες είναι εκείνη που λέει ότι η εμφάνιση της ζωής βασίστηκε στο RΝΑ, ένα μόριο παρόμοιο με το DNA, το οποίο μπορεί να αντιγράφει τον εαυτό του και να δρα ως καταλύτης σε βασικές βιολογικές διεργασίες.

Μία νέα αμφιλεγόμενη θεωρία

Κι όμως, στην πραγματικότητα, οι πρώτοι οργανισμοί ίσως εμφανίστηκαν με μια πολύ απλούστερη διαδικασία, υποστηρίζει τώρα μία ομάδα ερευνητών από τη Δανία, υπό τον Δρα Μάρτιν Χάντσιτς. "Η ζωή στη Γη μπορεί να εμφανίστηκε πριν ακόμα εμφανιστούν τα μόρια του DNA και του RNA", λένε!

Οι επιστήμονες, δημιούργησαν ελαιώδεις σταγόνες από νιτροβενζόλιο, που κινούνται αυτόνομα, μεταβολίζουν την «τροφή» τους και δείχνουν να «αντιλαμβάνονται» το περιβάλλον. Το νέο πειραματικό μοντέλο «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή πρωτόγονης ζωής, η οποία ίσως ήταν δυνατό να υπήρξε στην αρχέγονη Γη» υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Μάρτιν Χάντσιτς στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Δανίας.

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανάλογα «ζωντανά» σταγονίδια, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες απλά συστατικά που υπήρχαν σε αφθονία πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Θα προσπαθήσουν επίσης να διαπιστώσουν αν τα σταγονίδια αυτά μπορούν να αναπαράγονται.

Στην ουσία, οι ερευνητές δημιούργησε ελαιώδη σταγονίδια που μιμούνται τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά και των ζωντανών κυττάρων. Δηλαδή, κινούνται με μη τυχαίο τρόπο, αντιλαμβάνονται το χημικό περιβάλλον τους, μεταβολίζουν καύσιμα, επικοινωνούν μεταξύ τους και δείχνουν να «θυμούνται» τις προηγούμενες καταστάσεις τους.

Εντονες διαφωνίες από την επιστημονική κοινότητα!

Ο Xάντσιτς, πιστεύει ότι τα σταγονίδια παρουσιάζουν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής, όπως η αποφυγή μιας τελικής κατάστασης ισορροπίας, στην οποία θα αποδομούνταν και θα "πέθαιναν".

"Αν η αποφυγή της κατάστασης ισορροπίας σε μια δομή είναι το πλέον θεμελιώδες προαπαιτούμενο για τη ζωή, τότε αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή πρωτόγονης ζωής, η οποία ίσως ήταν δυνατό να υπήρξε στην αρχέγονη Γη", υποστηρίζει.

Οι ισχυρισμοί του όμως, δεν πείθουν όμως άλλους συναδέλφους του. Ανεξάρτητοι ειδικοί επισημαίνουν στο περιοδικό Nature, ότι τέτοιες αυτόνομες δομές δεν έχουν ποτέ εντοπιστεί σε γεωλογικούς σχηματισμούς.

Αμφιβάλλουν επίσης για το κατά πόσο ένα ανόργανο «σασί» από σταγονίδια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πιο περίπλοκες δομές, αν δεν είχε τη βοήθεια του «λογισμικού λειτουργίας» που προσφέρει το RNA και το DNA.

Πηγή: pyles.tv