ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας!

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας!

Είναι ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Σε αυτό σχολείο, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό, οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν και παρόλο που δεν θα κληθούν να γράψουν εξετάσεις, ωστόσο αν χρειαζόταν να το πράξουν σίγουρα θα προέκυπταν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Πρόκειται για τα θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, στο οποίο για πρώτη φορά φέτος συμμετέχουν τρεις μαθητές Λυκείου, ενώ παράλληλα άλλοι 40 φοιτητές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα και να έρθουν σε επαφή με την τελευταία εξέλιξη της έρευνας στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Το θερινό σχολείο αυτό, διοργανώνεται στο πλαίσιο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 και το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα το πρωί.

Έτσι, από σήμερα και για την περίοδο μέχρι τις 13 Ιουλίου η Θεσσαλονίκη τίθεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών εξελίξεων, αφού κατά τις εργασίες του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 πρόκειται να αναδειχθούν τα τελευταία νέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ενώ θα παρουσιαστούν 40 ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδότηση για έρευνα της τάξης των 8-10 εκατ. ευρώ έκαστο.

Στη διάρκεια του Nanotexnology 2013 θα γίνουν 780 παρουσιάσεις από 55 χώρες του κόσμου, ενώ δυναμικό «παρών» θα δώσουν 250 ερευνητές και επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του χώρου από 140 ερευνητικά κέντρα, 50 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και 125 διακεκριμένοι επιστήμονες από κάθε γωνιά της γης, με τους 20 μάλιστα εξ αυτών να είναι Έλληνες.

Φέτος, στο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών που συμπληρώνει μία δεκαετία διοργάνωσης θα μιλήσουν ονόματα διεθνούς φήμης στον τομέα της Νανοτεχνολογίας όπως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Andrea Ferrari που έχει διακριθεί για την έρευνά του στο γραφένιο, o καθηγητής Γιώργος Χατζηϊωάννου από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux που ηγείται της έρευνας των οργανικών ηλεκτρονικών αλλά και ο καθηγητής Buddy Ratner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Washington που θεωρείται από τους πρωτεργάτες στο χώρο της νανοϊατρικής και των βιοϋλικών.

«Το Nanotexnology 2013 είναι ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πολυγεγονός που περιλαμβάνει το 10ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (9-12 Ιουλίου), το 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE13) ( 8-11 Ιουλίου), το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική (ISSON13) ( 6-13 Ιουλίου), την 3η Διεθνή Έκθεση Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών (EXPO 13) με τη συμμετοχή 30 εκθετών απ' όλο τον κόσμο (8-12 Ιουλίου), αλλά και τις ξεχωριστές συναντήσεις επιχειρηματιών με ερευνητές (matchmaking). «Ξεκινάμε δηλαδή από την εκπαιδευτική διάσταση για να φθάσουμε μέχρι και το κλείσιμο συμφωνίας μεταξύ ερευνητών και επιχειρηματιών στη διάρκεια των συναντήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του Nanotexnology 2013», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, διευθυντής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας LTFN, Στέργιος Λογοθετίδης.

Όπως τονίστηκε πρόσφατα, οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή τα επόμενα χρόνια ήδη δημιουργούν το τελευταίο διάστημα έναν τζίρο 600-700 δισεκ. δολαρίων που το 2015 αναμένεται να φθάσει στο 1 δισεκ. δολάρια και το 2020 στα 4 τρισεκ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα σε όλο τον κόσμο την τελευταία οκταετία έχουν δημιουργηθεί 120.000 εταιρείες νανοτεχνολογικών εφαρμογών, ενώ μόνο το 2013 συστήθηκαν 40.000 σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε κάτω από 100 οι σχετικές εταιρείες και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι «γίνεται αμέσως σαφές, ότι το πεδίο ανάπτυξης στη χώρα μας είναι τεράστιο».