ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καταρρέει η εικόνα της Apple

Καταρρέει η εικόνα της Apple

Απέχθεια προκαλούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, σχετικά με το πώς κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple, γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη εικόνα της εταιρίας. Όσα και αν έχουν γραφτεί για τις απάνθρωπες συνθήκες κατασκευής συσκευών σύγχρονης τεχνολογίας στα εργοστάσια της Foxconn με την οποία συνεργαζόταν η αμερικανική εταιρία, φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στις εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων σχετικά με το νέο της εταίρο, την κινεζική Pegatron.

Σύμφωνα με την οργάνωση CLW, περισσότεροι από 10.000 νέοι άνθρωποι 16-18 ετών, απασχολούνται στην επιχείρηση με εξευτελιστικούς μισθούς, κατασκευάζοντας κινητά και tablets, ώστε τα ipad και iphone να "μοσχοπωλούνται" από την Apple Το σοκαριστικό γεγονός, μάλιστα, είναι πως οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν σχεδόν έγκλειστοι δουλεύοντας έως 12 ώρες καθημερινά και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Άδεια δεν υπάρχει, παρά μόνο αναρρωτική, ενώ όπου εργάζονται έγκυες και ηλικιωμένοι το ωράριο περιορίζεται σε μόλις... 8 ώρες.

Την ίδια στιγμή που ένα iphone 5 κοστίζει σε μία δυτική χώρα περισσότερα από 700 ευρώ, ένας εργάτης που απασχολείται στην παραγωγή του, εισπράττει 1.5 δολάριο την ημέρα, υπομένοντας κάθε είδους εξευτελισμό από τους "επιστάτες". Όπως προέκυψε από περισσότερες από 200 συνεντεύξεις εργαζομένων που έκανε η οργάνωση CLW, κανένας δεν τολμά να προχωρήσει σε καταγγελίες παρά το γεγονός πως υπάρχουν κυτία παραπόνων, περισσότερο για τα μάτια του κόσμου.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν μία άσχημη περίοδο για την αμερικανική εταιρία, της οποίας η μετοχή κατρακυλάει καθημερινά, ενώ οι πωλήσεις της συρρικνώνονται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ρυθμοί ανάπτυξής της κατακρημνίστηκαν στο 13% από το 43% της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η ρευστότητα που διατηρεί η επιχείρηση από την εποχή του Steve Jobs, αρχίζει να δέχεται σοβαρά πλήγματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία φαίνεται να χάνει τα πρωτεία στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, ενώ σταδιακά εμφανίζει πτώση και στην αγορά των tablet.

Διαβάστε επίσης:

Σύγχρονο δουλεμπόριο στις φάμπρικες της Apple

Η Apple χάνει και τη μάχη στα tablets