ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δίδυμοι αστροναύτες γίνονται πειραματόζωα για χάρη της επιστήμης

Δίδυμοι αστροναύτες γίνονται πειραματόζωα για χάρη της επιστήμης

Τις γενετικές επιπτώσεις της μακρόχρονης παραμονής στο διάστημα θα μελετήσει η NASA χρησιμοποιώντας ως "πειραματόζωα" τους μοναδικούς δίδυμους αστροναύτες που διαθέτει το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα, τους Μαρκ και Σκοτ Κέλι.

Αυτή θα είναι η πρώτη απόπειρα των επιστημόνων να μελετήσουν τις γενετικές επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών, εξήγησε ο Τζον Τσαρλς, ο επικεφαλής του προγράμματος στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον. «Απλώς θα παρατηρούμε και θα δούμε τι μπορούμε να βρούμε», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό εξετάζοντας τις διαφορές που θα παρουσιάσουν οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι αστροναύτες, όταν ο ένας από αυτούς θα ζει σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα ενώ ο άλλο θα βρίσκεται στη Γη. Προς το παρόν η NASA έχει ζητήσει από τους επιστήμονές της να καταθέσουν τις ιδέες τους για τα πειράματα που θα μπορούσαν να γίνουν στα δύο αδέλφια.

Ο Σκοτ Κέλι αναμένεται να αναχωρήσει για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2015, ένα μήνα αφού ο ίδιος και ο αδελφός του κλείσουν τα 50 χρόνια τους.