ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το μυαλό είναι πιο ισχυρό από ένα υπολογιστή 83.000 πυρήνων

Το μυαλό είναι πιο ισχυρό από ένα υπολογιστή 83.000 πυρήνων

Ο εγκέφαλός μας είναι ικανός για τόσο πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις που, οποιοσδήποτε υπερυπολογιστής μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το φτάσει.

Γερμανοί και Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον Fujitsu K, έναν υπερυπολογιστή 83.000 πυρήνων στους επεξεργαστές του που το 2011 είχε έρθει πρώτος στη λίστα των πιο γρήγορων υπολογιστών στον κόσμο. Με αυτόν κατάφεραν να αναπαραστήσουν το 1% της εγκεφαλικής μας λειτουργίας σε ένα δευτερόλεπτο.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο για τους υπερυπολογιστές να φτάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος. Φανταστείτε πως ο εγκέφαλός σας αποτελείται από 200 δισεκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται μεταξύ τους μετρισεκατομμύρια συνδέσεις που αποκαλούνται συνάψεις.

Κάθε μία από τις συνάψεις περιέχει περισσότερους από 1000 διακόπτες που διοχετεύουν την κάθε ηλεκτρική διέγερση. Πώς λοιπόν να συγκριθεί ένας υπερυπολογιστής με μόλις 83,000 πυρήνες;

Θα φτάσει ποτέ ένας υπερυπολογιστής στο σημείο να μπορεί να προσομοιώσει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ναι κάποια στιγμή θα μπορέσει. Υποψιαζόμαστε όμως πως θα το κάνει μόνο και μόνο για να μελετήσει σε βάθος το μεγαλείο του.