ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναπτύσσεται σύστημα που αναγνωρίζει πρόσωπα εξ αποστάσεως

Αναπτύσσεται σύστημα που αναγνωρίζει πρόσωπα εξ αποστάσεως

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αναμένεται να αποτελέσει το νέο μεγάλο στοίχημα στον χώρο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο πάνω στην ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης που συνδυάζει υπολογιστές και βιντεοκάμερες με στόχο τη σάρωση πληθών ανθρώπων και την αναγνώριση συγκεκριμένων ατόμων.

Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται BOSS (Biometric Optical Surveillance System) και δοκιμάστηκε το περασμένο φθινόπωρο μετά από ένα διάστημα δύο ετών ανάπτυξης. Αν και δεν είναι ακόμα έτοιμο προς χρήση, θεωρείται πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, κάτι που έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στο χώρο των υπέρμαχων της ιδιωτικότητας.

Το πρόγραμμα BOSS γεννήθηκε ως μία προσπάθεια εντοπισμού πιθανών βομβιστών αυτοκτονίας σε επικίνδυνες ζώνες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, ωστόσο μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας το 2010, με την προοπτική της χρήσης του από την αστυνομία. Η ανάπτυξή του συνεχίζεται, αν και σε πρόσφατες δοκιμές κρίθηκε πως δεν είναι ακόμα έτοιμο προς χρήση.