ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Energy Box: Αντισεισμικό σπίτι με ενεργειακό αποτύπωμα

Energy Box: Αντισεισμικό σπίτι με ενεργειακό αποτύπωμα

Μια οικογένεια που έμεινε άστεγη μετά από το μεγάλο σεισμό του 2009 στην Άκουιλα της Ιταλίας και έτσι ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Πιερλουίτζι Μπονόμο να δημιουργήσει το νέο τους σπίτι. Το τριώροφο κτήριο ονομάστηκε Energy Box, όχι μόνο επειδή θυμίζει περισσότερο ένα μεγάλο ξύλινο κουτί, αλλά και χάρη στα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνει.

Όπως συνέβη με πολλά άλλα σπίτια που αντικατέστησαν τα ισοπεδωμένα στο σεισμό κτίσματα, το κέλυφος του Energy Box είναι κατασκευασμένο από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (CLT). Ανεγέρθηκε μέσα στα ερείπια του παλιού σπιτιού, όμως με τρόπο τέτοιο ώστε να δίνει στους ενοίκους του την αίσθηση ότι είναι απόλυτα ασφαλείς.

Με εμβαδόν 300 τετραγωνικών μέτρων, το κτίσμα που δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές των παθητικών σπιτιών, περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, ένα βοηθητικό δωμάτιο και γκαράζ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων επιτυγχάνεται με ηλιακά πάνελ, που καλύπτουν την πρόσοψη, ένα ηλιοθερμικό σύστημα για ζεστό νερό, αποδοτικό μηχανισμό εξαερισμού, αλλά και σύστημα συλλογής και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων.