ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα τεχνολογία εντοπίζει αγνοουμένους που έχουν θαφτεί σε συντρίμμια

Νέα τεχνολογία εντοπίζει αγνοουμένους που έχουν θαφτεί σε συντρίμμια

Μία νέα τεχνολογία με όνομα FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response), που βασίζεται στην τεχνολογία ραντάρ και επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό αγνοουμένων σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, ανέπτυξαν ερευνητές του Jet Propulsion Laboratory της NASA, σε συνδυασμό με το Science and Technology Directorate του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το FINDER αναπτύχθηκε για να μπορεί να εντοπίσει τον χτύπο της καρδιάς ενός ανθρώπου που είναι θαμμένος κάτω από εννέα μέτρα συντριμμιών, έξι μέτρα τσιμέντου ή τριάντα μέτρα σε ανοιχτό χώρο.

Όπως επισημαίνει ο Τζον Πράις, υπεύθυνος προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας, οι δοκιμές αποδείχτηκαν επιτυχείς σε προσπάθειες εντοπισμού ατόμου που βρισκόταν κάτω από δέκα μέτρα συντριμμιών, από απόσταση δέκα μέτρων.

Σε περιπτώσεις καταστροφών όπως σεισμοί και τυφώνες, τα συντρίμμια προκαλούν τα σήματα ραντάρ να ανακλώνται άτακτα, καθιστώντας δύσκολη την ερμηνεία τους. «Η απομόνωση του σχετικά αδυνάμου σήματος του χτύπου μίας καρδιάς αποδεικνύεται δύσκολη δουλειά» λέει σχετικά ο Έντουαρντ Τσόου, υπεύθυνος προγράμματος του JPL.

Εκτιμάται πως η εν λόγω τεχνολογία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη και έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κατά την άνοιξη του 2014.