ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεργασία CERN και ESA

Συνεργασία CERN και ESA

Δύο από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ευρώπη που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα υπέγραψαν σήμερα μία συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Οι γενικοί διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) Ρολφ Χόιερ και Ζαν-Ζακ Ντορντέν αντίστοιχα, υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας σε μία ειδική τελετή στη Γενεύη.

To γεγονός πως η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 60 χρόνια λειτουργίας του CERN και μισό αιώνα ζωής για την ΕSA, επέτρεψε και μία ιστορική αναδρομή με κοινό πλαίσιο αναφοράς τον Ιταλό φυσικό Εντοάρντο Αμάλντι που θεωρείται ο πατέρας των δύο οργανισμών.

Ο Αμάλντι, πιστός στο όραμα για την ελεύθερη φύση της επιστήμης και τις δυνατότητες της διεθνούς συνεργασίας, είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση του CERN τη δεκαετία του ’50, ενώ λίγο αργότερα σε συνεργασία με το Γάλλο φυσικό Πιερ Ογκέρ έπεισαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα οφέλη της διαστημικής έρευνας, μια κίνηση που οδήγησε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ESRO), πρόδρομου της ESA.