ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Maria Gaetana Agnesi: H Google τιμάει τη 296η επέτειο της γέννησής της

Maria Gaetana Agnesi: H Google τιμάει τη 296η επέτειο της γέννησής της

Τη Maria Gaetana Agnesi τιμάει στο σημερινό της Doodle η Google. H Ιταλίδα μαθηματικός και φιλοσόφος Maria Gaetana Agnesi, θεωρείται η πρώτη γυναίκα στον δυτικό κόσμο που απέκτησε φήμη στο χώρο των μαθηματικών.

Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1718 στο Μιλάνο της Ιταλίας και απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου του 1799.

Υπήρξε το μεγαλύτερο παιδί μια εύπορης οικογένειας που δραστηριοποιούταν στο χώρο του εμπορίου μεταξιού, γεγονός που της εξασφάλισε τη δυνατότητα να έχει τους πιο ικανούς καθηγητές για την εκπαίδευση της.

Ήταν ιδιαίτερα επιμελής ως μαθήτρια, γνωρίζοντας πολλές ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία, ανάμεσα στις οποίες ήταν τα λατινικά, τα ελληνικά και τα εβραϊκά. Ο πατέρας της διοργάνωνε συγκεντρώσεις ώστε να της δίνεται η δυνατότητα να εκθέτει τις γνώσεις της. Το σύγγραμμα «Propositiones philosophicae» (Φιλοσοφικές Θέσεις) ήταν μια σειρά έργων βασισμένα στη φιλοσοφία και την ιστορία και δημοσιεύθηκε το έτος 1738.

Το πιο γνωστό συγγραφικό της έργο είναι το «Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana», σε δύο μεγάλους τόμους, παρέχουν αξιοσημείωτη προσέγγιση της κατανόησης και της συστηματικής μεθόδου της άλγεβρας, παρουσιάζοντας νέες μεθόδους στις εξισώσεις και τις μαθηματικές γραμμές. Η γαλλική ακαδημία επιστημών ισχυρίστηκε ότι το έργο της αυτό θεωρείται το πιο πλήρες και καλογραμμένο, ενώ ο πάπας Βενέδικτος ο 14ος εντυπωσιασμένος της απέδωσε τον τίτλο της καθηγήτριας μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια το έτος 1750.

Ωστόσο η Αgnesi άρχισε με αυξανόμενους ρυθμούς να έρχεται όλο και πιο κοντά στη θρησκεία με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψει ποτέ στη Μπολόνια.

Μετά το θάνατο του πατέρα της το 1752 αφιέρωσε τον εαυτό της πλήρως σε φιλανθρωπικά έργα και θρησκευτικές μελέτες. Ίδρυσε πολλά ιδρύματα και πέθανε σε ένα πτωχοκομείο το οποίο κάποτε διηύθυνε.

Το σημερινό Doodle δείχνει την Maria Gaetana Agnesi, ανάμεσα σε μαθηματικές γραμμές και εξισώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Η ημέρα της μητέρας: Η Google με Doodle τιμά τη γιορτή της μητέρας