ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μόρφωση και κοινωνικοποίηση εχθροί της γνωστικής εξασθένισης και της άνοιας!

Μόρφωση και κοινωνικοποίηση εχθροί της γνωστικής εξασθένισης και της άνοιας!

Το «παίδεμα» του μυαλού μέσω της διαρκούς απασχόλησής του προστατεύει από την γνωστική εξασθένιση, το προστάδιο της άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

H εκπαίδευση και τη δημιουργική εργασία στις νεαρές ηλικίες, αλλά και η ανάγνωση βιβλίων, η κοινωνικοποίηση και η χρήση του υπολογιστή σε μεγαλύτερες ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες του εγκέφαλου και τις διαφυλάσσουν μέχρι και την Τρίτη ηλικία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας χωρίς συμπτώματα άνοιας. Εκείνοι με τα περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, με επαγγέλματα που κινητοποιούσαν το μυαλό και με μεγαλύτερες ποσότητες γνωστικής δραστηριότητας άρχισαν να αποκτούν προβλήματα μνήμης και σκέψης έως και εννιά χρόνια μετά από εκείνους που δεν είχαν γνωστικό πλούτο στη ζωή τους.

«Γνωρίζαμε ότι η πλούσια γνωστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να καθυστερήσει την παρουσίαση της γνωστικής εξασθένισης, αλλά εδώ είμαστε πλέον σε θέση να εκτιμήσουμε σε τι βαθμό ακριβώς αυτή βοηθάει», δηλώνει ένας από τους ερευνητές και ραδιολόγος της κλινικής Mayo, Πρασάντι Βερνούρι.
Μολονότι συνολικά παράγοντες σε πιο νεαρή ηλικία, όπως η εκπαίδευση και η εργασία, αλλά και η πνευματική κινητοποίηση, φαίνεται πως είναι πιο σημαντικές, οι ίδιες δραστηριότητες έχουν σημασία και για στα χρόνια που ακολουθούν μέχρι τα γεράματα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η έρευνα έδειξε μόνο τη σχέση και όχι κατά πόσο η δραστηριότητα του εγκεφάλου πράγματι αποτρέπει πλήρως τη γνωστική εξασθένιση.

Συγκριτικά με την άνοια, πάντως, η γνωστική εξασθένιση είναι πιο ήπια. «Δεν τείνει να επηρεάζει καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση, η χρήση φαρμάκων και χρημάτων», δηλώνουν οι ερευνητές. Όταν σοβαρεύει αρκετά ώστε να επηρεάζει τέτοιες δραστηριότητες τότε διαγιγνώσκεται ως άνοια.

Ανάγνωση, σταυρόλεξα, χαρτιά, ζωγραφική, κοινωνικές δραστηριότητες, μουσική, ακόμα και παιχνίδια στον υπολογιστή και κυρίως ό,τι ευχαριστεί τον καθένα περισσότερο είναι οι παράγοντες που υψώνουν το τείχος. Για ανθρώπους με χαμηλή εκπαίδευση ίσως θα ήταν πιο αποτελεσματική η εμπλοκή τους, σε μεγαλύτερη ηλικία, σε δραστηριότητες που κινητοποιούν το νου και που μπορεί να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένισης έως και 3 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:
Η ανεργία φέρνει κατάθλιψη, λιγότερο στους Ευρωπαίους από ό,τι στους Αμερικανούς

Οι μέθοδοι αντιγήρανσης που αγαπούν οι επιστήμονες