ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

Και η φαντασία… οργιάζει!

Με τη βοήθεια των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift και ενός δωματίου γεμάτου με κάμερες, οι ερευνητές κατάφεραν να προσομοιώσουν εν μέρει ένα ταξίδι σε μυστηριώδεις, εικονικούς κόσμους.

Συγκεκριμένα, οι υπέρυθρες κάμερες που βρίσκονταν εγκατεστημένες στο δωμάτιο επικοινωνούσαν ασύρματα με τα γυαλιά προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να περιπλανώνται ελεύθερα σε έναν χώρο 100 τ.μ. ενώ βρίσκονταν σε ένα εικονικό περιβάλλον.

«Δοκίμασα την εμπειρία του holodeck και πραγματικά νιώθεις ότι βρίσκεσαι αλλού» δήλωσε ο Σον Ρίλεϊ, δημιουργός του καναλιού Computerphile στο YouTube και ένας από τους χρήστες του συστήματος εικονικής πραγματικότητας.

«Οι ερευνητές, στο πλαίσιο του προγράμματος VR-Hyperspace, χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία για να προσομοιώσουν την εμπειρία μιας αεροπορικής πτήσης -κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την άνεση εν πτήσει» πρόσθεσε, σημειώνοντας:

«Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης βασίζεται σε δοκιμές που αφορούν τη ναυτία κ.τ.λ. - ομολογώ ότι αισθάνθηκα μια μικρή ναυτία κάποια στιγμή, όμως σε γενικές γραμμές σου δίνεται πραγματικά η εντύπωση ότι βρίσκεσαι στον κόσμο που βλέπεις μέσα από τα γυαλιά».

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός πως η τεχνολογία είναι υπαρκτή, κάνει ακόμα τα... παιδικά της βήματα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μέχρι την ελεύθερη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας από το ευρύ κοινό θα χρειαστεί να περάσει καιρός. Ωστόσο, για τους λάτρεις της εικονικής πραγματικότητας τα πράγματα δείχνουν ότι η εμπειρία του… holodeck μάλλον πλησιάζει.