ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου: επιστημονική έρευνα

Νέο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου: επιστημονική έρευνα

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα επαναστατικό τεστ αίματος το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

«Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που εξετάσαμε μέχρι τώρα είναι, σε γενικούς όρους, αρκετά μικρός, σε μοριακούς επιδημιολογικούς όρους, τα αποτελέσματα είναι ισχυρά», σχολίασε η δρ Νταιάνα Αντερσον, μία εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο αυτό τεστ δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να αποκλείσουν την πιθανότητα να έχει καρκίνο κάποιος ασθενής ο οποίος εμφανίζει συγκεκριμένα συμπτώματα, βοηθώντας τον με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει την αγωνία και τα έξοδα που συνεπάγεται η υποβολή σε σειρά περιττών και επεμβατικών εξετάσεων, όπως η κολονοσκόπηση και οι βιοψίες.

Πρώιμα αποτελέσματα έχουν δείξει πως η απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο αλλά και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, με μεγάλη ακρίβεια. Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στη διάγνωση καρκίνων οι οποίοι σήμερα είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να ξεκινήσουν την κατάλληλη θεραπεία νωρίτερα, όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ.

Το τεστ, που ονομάζεται «Γονιδιακή Ευαισθησία Λεμφοκυττάρων» Lymphocyte Genome Sensitivity - LGS), αναλύει το DNA των λευκών αιμοσφαιρίων. Για την ακρίβεια, μετρά τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA τους όταν εκείνα εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία είναι γνωστό ότι καταστρέφει το DNA.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της βλάβης που υφίστανται τα λευκά αιμοσφαίρια ασθενών με καρκίνο, ατόμων με προκαρκινικές αλλοιώσεις, καθώς και υγιών ατόμων.

Συγκεκριμένα, οι βλάβες που προκαλούσε στα κύτταρα η υπεριώδης ακτινοβολία αποτυπωνόταν με τη μορφή τμημάτων DNA τα οποία σε ένα ηλεκτρικό πεδίο μετακινούνταν προς το θετικά φορτισμένο άκρο του - το αποτέλεσμα ήταν να σχηματίζεται μια ουρά όπως των κομητών. Οσο μεγαλύτερη ήταν η ουρά τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι βλάβες στο DNA. Οι μετρήσεις αυτές φάνηκε να συμπίπτουν με τις περιπτώσεις ασθενών που τελικώς διαγνώστηκαν με καρκίνο (58 άτομα) ή με προκαρκινικές αλλοιώσεις (56 άτομα), αλλά και με τις περιπτώσεις υγιών ατόμων (94 άτομα).

Σύμφωνα με τη δρα Αντερσον, τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του φυσικού μηχανισμού άμυνας του σώματος. «Γνωρίζουμε ότι υφίστανται στρες όταν μάχονται με τον καρκίνο ή με άλλες νόσους, οπότε αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι μετρήσιμο σε περίπτωση που τα θέταμε υπό επιπλέον στρες κάτω από ακτινοβολία UVA», εξηγεί. «Ανακαλύψαμε πως οι ασθενείς με καρκίνο διαθέτουν DNA το οποίο καταστρέφεται ευκολότερα από το υπεριώδες φως σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους». Και καταλήγει επισημαίνοντας πως πρόκειται για πρώιμα αποτελέσματα και ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:
Το μισό μπιζέλι του εγκεφάλου και το κακό προαίσθημα