ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η διαρροή μεθανίου λύνει το μυστήριο των κρατήρων της Σιβηρίας

Η διαρροή μεθανίου λύνει το μυστήριο των κρατήρων της Σιβηρίας

Το μυστήριο των γιγάντιων κρατήρων που ανακαλύφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Σιβηρία και που προσεγγίστηκε από ένα πλήθος θεωριών φαίνεται βρίσκει μια εξήγηση στην απότομη διαρροή μεθανίου, το οποίο παρέμενε μέχρι σήμερα παγιδευμένο στο υπέδαφος.

Ομάδα Ρώσων επιστημόνων που κατέφθασε στη χερσόνησο Γιαμάλ, με επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής τον Αντρέι Πλεκάνοφ του ρωσικού Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικής Έρευνας, χρησιμοποίησε ειδικό αισθητήρα σε εύρος 60 μέτρων και διαπίστωσε ότι ο αέρας στο βάθος του κρατήρα περιέχει μεθάνιο σε συγκέντρωση μέχρι 9,6%, ενώ η συγκέντρωση του αερίου στην ατμόσφαιρα δεν υπερβαίνει το 0,000179%.

Οι αιτίες του φαινομένου αποδίδονται καταρχάς στα εξαιρετικά θερμά καλοκαίρια στη Σιβηρία τα τελευταία δυο χρόνια, τα οποία προκάλεσαν την υποχώρηση του παγωμένου εδάφους και την αλυσιδωτή απελευθέρωση του μεθανίου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πίεση του αερίου πιθανότατα διογκώθηκε μέχρι ένα σημείο καμπής και έπειτα υπήρξε μια ξαφνική απελευθέρωση, δημιουργώντας τη σπηλαιώδη τρύπα.

Μετά την ανακάλυψη του κρατήρα στα μέσα Ιουλίου, ντόπιοι έχουν αναφέρει ότι είδαν δύο ακόμα γιγάντιες τρύπες. Το βάθος του κύριου κρατήρα δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως, κρύβει στο κέντρο του μια λίμνη της οποίας η επιφάνεια βρίσκεται σε βάθος 70 περίπου μέτρων.

Επισημαίνεται ότι το μεθάνιο της Σιβηρίας προέρχεται από οργανική ύλη που παραμένει στο έδαφος χωρίς να αποσυντίθεται πλήρως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.

Πηγή: Journal NATURE, CTV News

Διαβάστε επίσης:
Η εξέλιξη του πολιτισμού ωφελήθηκε από την μείωση της τεστοστερόνης