ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Αναπόφευκτη η ύπαρξη εξωγήινης ζωής»

«Αναπόφευκτη η ύπαρξη εξωγήινης ζωής»

Την πεποίθησή της ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλα σημεία του Σύμπαντος «είναι αναπόφευκτη, ενώ στεκόμαστε σε ένα κατώφλι της ανθρώπινης ιστορίας»,εξέφρασε η Δρ. Σάρα Ζίγκερ, καθηγήτρια πλανητολογίας στο πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ, σε δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, τα περισσότερα άστρα φιλοξενούν τουλάχιστον έναν πλανήτη, ενώ οι μικροί βραχώδεις πλανήτες, όπως η Γη, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιοι, καθώς έχουν εντοπιστεί πλέον χιλιάδες εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος.

Στα επόμενα 20 μάλιστα χρόνια, ενδέχεται να υπάρχει η (τεχνολογική) δυνατότητα ανάλυσης της χημικής σύστασης των εξωπλανητών, επιτρέποντας την ανίχνευση συγκεκριμένων υπογραφών από αέρια που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής, όπως το μεθάνιο ή το οξυγόνο

«Μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά πως για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, είμαστε στο σημείο να ψάξουμε με αξιώσεις για σημάδια ζωής σε μερικές εκατοντάδες από τα κοντινότερα σε μας άστρα», έγραψε η Ζίγκερ, συμπληρώνοντας: «Ο Γαλαξίας μας έχει 100 δισεκατομμύρια άστρα και το Σύμπαν έχει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, οπότε βασιζόμενοι σε απλές πιθανότητες το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή εκεί έξω φαίνεται αναπόφευκτο».

Την ίδια ώρα, οι αστρονόμοι αποκτούν όλο και πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2018 και θα έχει τη δυνατότητα ανάλυσης της ατμόσφαιρας εξωπλανητών που συγκεντρώνουν βάσιμες πιθανότητες για την ανάπτυξη ζωής. Παράλληλα, αναπτύσσονται νέες τεχνικές παρατήρησης οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν για την απευθείας παρατήρηση των πλανητών εκτός Ηλιακού Συστήματος.

«Για να έχουμε την κατάλληλη αυτοπεποίθηση πως η έρευνά μας θα αποδώσει καρπούς, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα απευθείας παρατήρησης τουλάχιστον 1.000 εξωπλανητών στα πιο κοντινά αστρικά συστήματα που μοιάζουν με το δικό μας», υποστήριξε η Ζίγκερ και κατέληξε: «Στεκόμαστε σε ένα κατώφλι της ανθρώπινης ιστορίας καθώς σύντομα πρόκειται να μάθουμε εάν υπάρχει οποιουδήποτε είδος ζωής πέρα από τη Γη».

Διαβάστε ακόμα:

Η διαρροή μεθανίου λύνει το μυστήριο των κρατήρων της Σιβηρίας