ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε εξέλιξη η αποστολή του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα» - Σύντομα σε νέες περιπέτειες

Σε εξέλιξη η αποστολή του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα» - Σύντομα σε νέες περιπέτειες

Η «Ροζέτα»το σκάφος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας συνεχίζει την ερευνητική του αποστολή γύρω από τον κομήτη "Τσούρι", που μελετά, αποστέλλοντας ήδη τα πρώτα δεδομένα.

Όπως επισημαίνεται, το σκάφος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας καταγράφει διαρκώς τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την υφή και την μορφολογία των κομητών κάνοντας την ερευνητική ομάδα αισιόδοξη για το μέλλον.

«Καταρχάς, θέλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τους κομήτες. Αλλά μόνο και μόνο τα δεδομένα, που ήδη έχουμε συλλέξει έχουν πολλαπλασιάσει κατά χιλιάδες, τα όσα γνωρίζαμε για τους κομήτες» δηλώνει ο Πάολο Φέρι, μέλος των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η αποτελεσματικότητα του ερευνητικού σκάφους κάνει τους επιστήμονες να σκέφτονται το επόμενο στάδιο κατά το οποίο το ειδικό σκάφος θα επιχειρήσει την προσεδάφιση στον κομήτη.

«Μία από τις επιπτώσεις αυτού του τρελού σχήματος είναι ότι αρχικά πρέπει να βρούμε μία επιφάνεια αρκετά μεγάλη για την προσεδάφιση. Ο κομήτης φυσικά είναι ένα ζωντανό σώμα, εκλύει αέρια και καλύπτεται από σκόνη. Πετάμε γύρω του σε χαμηλή ταχύτητα και δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο το σκάφος κι αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας να συνυπολογίσουμε. Κατά συνέπεια θα είναι μία μεγάλη πρόκληση κι είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε» επισημαίνει από την πλευρά του ο Μακ ΜακΚαουτσρεάν, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Οι πρώτες φωτογραφίες, που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν το ακαθόριστο του σχήματος του "Τσούρι" και θα αποτελέσουν οδηγό για την απόπειρα προσεδάφισης.

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε επίσης:
Προσγειώθηκε μετά από δέκα χρόνια το «Ροζέτα»