ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Amblyomma americanum ή Lone Star: Το τσιμπούρι που μας κάνει «χορτοφάγους»

Amblyomma americanum ή Lone Star: Το τσιμπούρι που μας κάνει «χορτοφάγους»

Τo τσιμπούρι Amblyomma americanum,που έλαβε το προσωνύμιο Μοναχικό Αστέρι - Lone Star, κατά την Πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ - με ένα τσίμπημα αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων καθώς προκαλεί αλλεργία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, το τσιμπούρι μεταφέρει το σάκχαρο γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη (άλφα-γαλακτόζη για λόγους συντομίας), που δεν υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η άλφα-γαλακτόζη συναντάται και στο κρέας, αλλά και σε ορισμένα γαλακτοκομικά και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα όταν η τροφή απορροφάται κατά την πέψη. Όμως, το τσίμπημα του Lone Star πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε αυτήν την εγρήγορση, ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται την άλφα-γαλακτόζη που μεταδίδει τι τσιμπούρι στο αίμα και στο δέρμα ως μια ξένη ουσία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το υπόβαθρο για αλλεργική αντίδραση την επόμενη φορά που ο ίδιος οργανισμός θα προσλάβει αυτό το σάκχαρο.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, το τσιμπούρι (μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων) προκαλεί κνίδωση, αναπνευστικά προβλήματα, υπόταση, ακόμα και αναφυλακτικό σοκ.

Η αλλεργιολόγος, Έριν Μακίντι, δεν υπάρχει θεραπεία για την συγκεκριμένη αλλεργία παρά μόνο για τα συμπτώματά της με τη χορήγηση αντισταμινικών και επινεφρίνης. Έτσι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας ασθενής είναι να αντιμετωπίσει την αλλεργική αντίδραση, αποφεύγοντας να φάει κρέας.

«Η καλύτερη θεραπεία είναι να μη σε τσιμπήσε ξανά», σημειώνει η Μακίντι.

Πολλά άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ από το φόβο που τους προκάλεσε η αλλεργική αντίδραση έχουν γίνει πλέον χορτοφάγοι.

Το συγκεκριμένο τσιμπούρι ενδημεί κυρίως στις νοτιοδυτικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παρόμοιες αλλεργίες έχουν καταγραφεί στις Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα.

Όπως σημειώνεται, το αντίστοιχο τσιμπούρι στην Αυστραλία ονομάζεται Paralysis Tick (Ixodes holocyclus), ενώ στην Ευρώπη το λεγόμενο Castor Bean (Ixodes ricinus), το οποίο απαντάται και στη χώρα μας και μπορεί επίσης να μεταδώσει ιογενή εγκεφαλίτιδα και τη νόσο του Lyme.

Πηγή: Foxnews / Econews

Διαβάστε επίσης:

Ελληνίδες σπουδάστριες βραβεύτηκαν για καινοτόμο ζιζανιοκτόνο