ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

1950 DA: Ποιος είναι ο αστεροειδής που απειλεί τη γη!

1950 DA: Ποιος είναι ο αστεροειδής που απειλεί τη γη!

Με διάμετρο που φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο ο «1950 DA» αναμένεται να προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στον πλανήτη – Ισχυρό το ενδεχόμενο να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.

Γράψτε την ημερομηνία σε ένα χαρτάκι: 16 Μαρτίου 2880! Τότε υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι ο αστεροειδής 1950 DA θα συγκρουστεί με τη γή! Το τι θα ακολουθήσει, το έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 61.000 χλμ./ώρα αντιλαμβάνεστε ότι τα χειρότερα σενάρια είναι πιθανά αφού η έκρηξη θα έχει ένταση με αυτή 44.800 μεγατόνων ΤΝΤ.

Ο αστεροειδής "1950 DA» με διάμετρο περίπου 1,5 χιλιόμετρα έχει πιθανότητες 1 στις 4.000 να συγκρουστεί με τη γη. Ο αριθμός αυτός δεν είναι διόλου μικρός όταν μιλάμε για πλανήτες. Οι καταστροφές που θα προκαλέσει θα είναι βιβλικές τόσο για το κλίμα της γης όσο και για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Παράλληλα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα διαταράξει την ισορροπία στο εσωτερικό του γαλαξία αφού θα κλονίσει τόσο την περιφορά της γης όσο και του φεγγαριού.

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι σε 866 χρόνια από σήμερα οι επόμενες γενιές επιστημόνων θα έχουν βρει λύση για να αποτρέψουν αυτό το οδυνηρό σενάριο καταστροφής του πλανήτη γη.

Βίντεο οπτικοποίησης πρόσκρουσης

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες μελετούν εξονυχιστικκά και την έκρηξη που είχε προκαλέσει ένας άλλος αστεροειδήςστη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2013.


Meteor Hits Russia 2013 - Best Footage Collection από newsview

"Μετά την έκρηξη αστεροειδή στην πόλη Chelyabinsk στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2013 υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από μια τέτοια σύγκρουση", σημειώνει ο Dr Rozitis.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ο αστεροειδής εξερράγη πάνω από τη ρωσική πόλη, απελευθερώνοντας πάνω από 30 φορές την εκρηκτική ενέργεια της βόμβας στη Χιροσίμα.

H τυχόν πρόσκρουση του αστεροειδή "1950 DA" στη Γη με ταχύτητα 61.000 χλμ/ώρα, θα ήταν ικανή να προκαλέσει μια έκρηξη έντασης 44.800 μεγατόνων TNT.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tennessee αναφέρουν ότι ο αστεροειδής περιστρέφεται τόσο γρήγορα που αψηφά τη βαρύτητα και καταφέρνει να παραμένει ακέραιος με την εφαρμογή αντίθετων δυνάμεων.

Ο 1950 DA ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου 1950, από τον Carl A. Wirtanen στο Αστεροσκοπείο Lick

Αυτό που κάνει μοναδικό τον αστεροειδή 1950 DA είναι το γεγονός ότι, αντίθετα με όλους τους άλλους που αποτελούνται από κομμάτια πέτρας τα οποία παραμένουν «κολλημένα» το ένα με το άλλο λόγω βαρύτητας, ο συγκεκριμένος παραμένει στέρεος με την εφαρμογή αντίθετων δυνάμεων.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι παρά του ότι ο συγκεκριμένος αστεροειδής περιστρέφεται συνεχώς παραμένει ακέραιος καθώς οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να διαλυθεί.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τενεσί υποστηρίζουν ότι έχουν, όμως, τη λύση. Αντί για μια έκρηξη στο διάστημα, η οποία θα προκαλούσε το θρυμματισμό του αστεροειδή σε μικρότερα κομμάτια που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε, προτείνουν στοχευμένες αλλαγές στην επιφάνειά του ώστε να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων που λειτουργούν ως «κόλλα».

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αλλαγή των τακτικών υπεράσπισης του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Αστεροειδής απειλεί να διαλύσει τη Γη το 2880

Ενδείξεις σκοτεινής ύλης καταγράφει το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra

Amblyomma americanum ή Lone Star: Το τσιμπούρι που μας κάνει «χορτοφάγους»