ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο: Απίστευτο - Έλεγχος του smartphone με ένα απλό νεύμα!

Βίντεο: Απίστευτο - Έλεγχος του smartphone με ένα απλό νεύμα!

Ξεχάστε τις οθόνες αφής... Τώρα μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, θα μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τη συσκευή μας χωρίς να έχουμε οπτική πρόσβαση σε αυτά, απλά και μόνο... χειρονομώντας

Για παράδειγμα, εάν είχαμε το τηλέφωνο στην τσέπη και το ακούγαμε να χτυπάει, θα μπορούσαμε να το ρυθμίσουμε σε σίγηση, απλά με ένα νεύμα του χεριού μας, χωρίς να χρειαστεί να το ακουμπήσουμε!

Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε νέου τύπου ασύρματους αισθητήρες που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και επιτρέπουν στους χρήστες να «εκπαιδεύουν» το τηλέφωνό τους, ώστε να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες αθέατες χειρονομίες που κάνουν κοντά σε αυτό.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τους καθηγητές Ματι Ρέινολντς και Σουέτακ Πατέλ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, και χρησιμοποιεί την ασύρματη μετάδοση σήματος για να αντιληφθεί τις χειρονομίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το τηλέφωνο να «βλέπει» τα χέρια του χρήστη με τη βοήθεια της κάμερας. Ακόμη κι αν η συσκευή βρίσκεται μέσα σε μια τσέπη ή τσάντα, «πιάνει» τις χειρονομίες του ιδιοκτήτη της.

«Τα σημερινά smartphones διαθέτουν πολλούς αισθητήρες, από κάμερες έως επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια, που μπορούν να ανιχνεύουν την κίνηση του ίδιου του τηλεφώνου. Αναπτύξαμε ένα νέο τύπο αισθητήρα που χρησιμοποιεί την ανάκλαση των ασύρματων μεταδόσεων του ίδιου του τηλεφώνου προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις κοντινές χειρονομίες, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το τηλέφωνό τους ακόμη κι αν δεν το κρατούν, δεν κοιτάζουν την οθόνη ή δεν την αγγίζουν», δήλωσε ο Μάτι Ρέϊνολντς.

Όταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιεί μια εφαρμογή μέσω διαδικτύου, η συσκευή μεταδίδει ραδιοσήματα, επικοινωνώντας έτσι με τις κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Όταν ο χρήστης κινεί το χέρι του στο χώρο γύρω από το τηλέφωνο, το σώμα του ανακλά πίσω στη συσκευή ένα μέρος από αυτά τα ραδιοσήματα.

Ο νέος αισθητήρας χρησιμοποιεί μια σειρά από ενσωματωμένες μικροσκοπικές κεραίες, οι οποίες «πιάνουν» αυτές τις αλλαγές στο ανακλώμενο σήμα και ανιχνεύουν έτσι σε ποιες χειρονομίες αντιστοιχούν. Οι τελευταίες, στη συνέχεια, «μεταφράζονται» σε συγκεκριμένες εντολές προς το τηλέφωνο (π.χ. σίγαση ή αλλαγή τραγουδιού). Επειδή τα ασύρματα ραδιοσήματα διαπερνούν εύκολα ένα ύφασμα ή άλλο υλικό, το σύστημα δουλεύει ακόμη και αν η συσκευή είναι κάπου χωμένη.

«Με τον τρόπο αυτό», δήλωσε ο Σουετάκ Πατέλ, «όλος ο χώρος γύρω από το τηλέφωνο μετατρέπεται σε χώρο αλληλεπίδρασης με αυτό, πέρα από τη διεπαφή μιας τυπικής οθόνης αφής». Τα έως τώρα πειράματα με δέκα εθελοντές, που έκαναν 14 διαφορετικές χειρονομίες, έδειξαν ότι η συσκευή μπορεί να τις αναγνωρίσει με μέση ακρίβεια της τάξης του 87%, η οποία μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον.

Η καινοτομική τεχνολογία με την ονομασία SideSwipe, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα smartphones, θα παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου σε συνέδριο πληροφορικής, ενώ οι ερευνητές έχουν ήδη αποκτήσει τη σχετική εμπορική πατέντα για την ανακάλυψή τους.

Δείτε το βίντεο:

Ρoή Ειδήσεων