ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Miao Room: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Miao Room: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Ομάδα Ευρωπαίων και Κινέζων γεωλόγων ανακάλυψε στην Κίνα από το 1989 ένα μεγάλο σπήλαιο, ωστόσο σήμερα διαπιστώθηκε πόσο μεγάλο είναι με τη χρήση υπερσύγχρονων οργάνων (ραντάρ λέιζερ κ.α).

Όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη.

Το σπήλαιο που έχει ονομαστεί Miao Room είναι σύμφωνα με τη νέα μέτρηση τόσο μεγάλο που (θεωρητικώς) θα μπορούσε να πετάξει μέσα σε αυτό ένα αεροσκάφος Boeing 747! Το σπήλαιο έχει μέγεθος περίπου 11 εκ. κυβικών μέτρων. Το σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από το έδαφος και τη νέα μέτρηση πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

«Για μένα είναι σαν να ανακαλύπτουμε ότι το Κ2 είναι μεγαλύτερο από το Έβερεστ» δήλωσε στο National Geographic ο Τιμ Άλλεν, επικεφαλής της αποστολής, που μελέτησε το κινέζικο σπήλαιο. Αναφερόταν φυσικά στο K2, την κορυφή των Ιμαλαϊών που είναι ψηλότερη από όλα τα άλλα βουνά της Γης, εκτός από το Έβερεστ.

Η αίθουσα Miao Room που βρίσκεται στο σύστημα σπηλαίων της Κίνας Ziyun Getu He Chuandong, χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά με έρευνες σάρωσης το 2013, αναφέρει το National Geographic. Στη συνέχεια οι ερευνητές επανεπεξεργάστηκαν τις συγκεκριμένες σαρώσεις με τη βοήθεια επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, προκειμένου να καθορίσουν τον όγκο και το μέγεθος της αίθουσας.