ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Niki de Saint Phalle: Την 84η επέτειο της γέννησής της τιμάει η Google

Niki de Saint Phalle: Την 84η επέτειο της γέννησής της τιμάει η Google
Tο σημερινό (29/10) Doodle της Google είναι αφιερωμένο στη Γαλλίδα ζωγράφο, γλύπτρια και σκηνοθέτη Niki de Saint Phalle (Νίκη ντε Σαν Φαλ), με αφορμή την επέτειο από τα 84 χρόνια της γέννησής της.

Γεννημένη στη Γαλλία το 1930, μετακόμισε σε πολύ μικρή ηλικία στις ΗΠΑ. Ο πατέρας της ήταν τραπεζίτης και καταστράφηκε στο «κραχ» του 1929. Αρχικά εργάστηκε ως μοντέλο για τη Vogue και το Elle. Το 1952 μετακομίζει στο Παρίσι, όπου σπουδάζει θεατρολογία, υποκριτική, ενώ ασχολείται ενεργά με τη σκηνοθεσία. Ύστερα από μια νευρική κρίση, που την οδηγεί στο νοσοκομείο, ανακαλύπτει την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Το 1956 οργανώνει την πρώτη της έκθεση στην Ελβετία. Από το 1960 η σχέση της με τον Ελβετό Ζαν Τινγκελί (τον οποίον παντρεύτηκε το 1971) την ενθάρρυνε να προχωρήσει σε νέους δρόμους, φέρνοντάς τη σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Τζάκσον Πολοκ, ο Ντε Κούνινγκ, ο Γιάσπερ Τζόουνς και ο Μπρανκούζι.

Σημείο κατατεθέν της τέχνης θεωρούνται οι περίφημες φιγούρες «Les Nanas», οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια φεμινιστική χροιά.

gdsdfg
Η Νίκη ντε Σαν Φαλ άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 71 ετών, στις 21 Μαΐου 2002 σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια. Ήταν παντρεμένη με τον διάσημο καλλιτέχνη Ζαν Τινγκελί, ο οποίος είχε πεθάνει 11 χρόνια νωρίτερα.



Σχετικές ειδήσεις