ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Philae: Έτοιμοι για «περισσότερα ρίσκα» οι επιστήμονες

Philae: Έτοιμοι για «περισσότερα ρίσκα» οι επιστήμονες

Oι επιστήμονες της ESA δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν «περισσότερα ρίσκα», καθώς φοβούνται ότι οι μπαταρίες τού ρομποτικού οχήματος ίσως «πεθάνουν» μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που εργάζονται για την αποστολή του Philae στον κομήτη Τσούρι φοβούνται ότι το ρομποτικό όχημα ίσως να διαθέτει ενεργειακά αποθέματα μίας μόνο ημέρας.

Με βάση το δεδομένο αυτό, αναμένεται να πάρει σήμερα εντολή να αναπτύξει το τρυπάνι του επάνω στην επιφάνεια του κομήτη, με την ελπίδα να μεταφέρει δείγμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος προκειμένου να ερευνηθεί η σύσταση του εδάφους.

Το ρομπότ έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί πάνω στον κομήτη αλλά όχι απόλυτα, στο χείλος ενός κρατήρα περίπου ένα χλμ. μακριά από τον αρχικό του στόχο προσεδάφισης. Το ένα από τα τρία πόδια του βρίσκεται στον αέρα.

Αυτή ακριβώς η μερική αστάθεια δεν επέτρεψε μέχρι τώρα στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν το τρυπάνι που φέρει πάνω του το «Philae» για τη συλλογή στοιχείων από το έδαφος του κομήτη, καθώς μια τέτοια κίνηση ίσως να αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο το όχημα.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται, το βλέπει ελάχιστα ο ήλιος (για μόλις μιάμιση ώρα κάθε 12ωρο), πράγμα που σημαίνει σημαίνει πως δεν μπορεί να φορτίσει τις ηλιακές μπαταρίες του.

Σχετικές ειδήσεις