ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εσθονία: Γίνε ψηφιακός κάτοικος !

Εσθονία: Γίνε ψηφιακός κάτοικος !

E-residency -Η τεχνολογική πρόοδος γίνεται εργαλείο ανάπτυξης και πολιτικής λειτουργίας στην Εσθονία !

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Η Εσθονία γράφει ιστορία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ακόμη και με τεχνολογικές εφαρμογές που της επιτρέπουν υπερεθνική παρουσία όπως η κάρτα e-residency για αλλοδαπούς οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν πολίτες του κόσμου, μεταξύ άλλων και Εσθονοί!

Ο πρώτος e-κάτοικος είναι ο Edward Lucas, αρχισυντάκτης στο περιοδικό Economist, πολύ καλός φίλος -εδώ και καιρό- και υπέρμαχος της Εσθονίας.

Τι είναι ο e-κάτοικος (πολίτης αλλά όχι υπήκοος);

Η κάρτα μοιάζει σαν τις πιστωτικές τραπεζικές, δεν έχει φωτογραφία αλλά στο τσιπάκι της κρύβονται όλα τα απαραίτητα βιομετρικά δεδομένα του κατόχου (ίριδα και δακτυλικό αποτύπωμα), ο οποίος είναι πολίτης με προνόμια, αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα με τους υπηκόους της Εσθονίας. Στόχος είναι η βελτίωση του προφίλ της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που θα σημάνει και μεγαλύτερη επιρροή της.

Είναι δε σαφές, ότι πρόκειται για την αρχή ενός σχεδίου της Εσθονίας για κάτι μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο στο μέλλον, αφού ο στόχος όπως περιγράφει και η ονομασία του προγράμματος είναι «10 εκατομμύρια Εσθονοί» σε μια χώρα 1,34 εκ. πολιτών.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία στη χώρα η οποία ξάφνιασε από το 1991 όταν ξεκίνησε τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Εφάρμοσε σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης : Οι πολίτες της χώρας θεωρούν σήμερα ρουτίνα το να πληρώσουν φόρους να μεταφέρουν χρήματα , να κάνουν αγορές, να υπογράψουν ηλεκτρονικά online έγγραφα και να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα.

Το ηλεκτρονικό δελτίο ταυτότητας θα αφορά πλέον εκτός από τους πολίτες , τους κατοίκους, τους ξένους αξιωματούχους και τους επιχειρηματίες και όχι μόνο!

esthonialucas

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν μια ψηφιακή ταυτότητα που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες της Εσθονίας online σε όλο τον κόσμο.

Η κάρτα e-κατοικία δεν ισούται με την εσθονική υπηκοότητα και το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να την αποσύρει.

Οι διαχειριστές πίσω από το σχέδιο e-κατοικία έχουν παραδεχθεί ότι είναι μια «κατάσταση εκκίνησης" και δεν αποκαλύπτουν πού θα οδηγήσει.

Αναμένεται όμως ότι οι ξένοι επενδυτές, μέτοχοι σε Εσθονικές εταιρίες αλλοδαποί εργαζόμενοι , τα μέλη των οικογενειών τους, ξένοι επιστήμονες, φοιτητές και επιχειρηματίες θα ενδιαφέρονται να γίνουν e-κάτοικοι.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναμένει ότι θα προσελκύσει επιχειρηματίες και γιατί όχι και επενδυτές που ενδιαφέρονται για έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια εταιρεία και να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στην ΕΕ σε μία μόνο ημέρα.
Σήμερα, είναι δύσκολο για έναν ξένο επενδυτή να συμμετάσχει ενεργά στην εκτελεστική διοίκηση εσθονικής εταιρείας. Η νέα κάρτα και η ψηφιακή υπογραφή της όμως θα προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία.

Σημειώνεται ότι λόγω και του e-banking περιβάλλοντος η Εσθονία γίνεται ελκυστική για τους επιχειρηματίες που χρειάζονται ένα επενδυτικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι η νέα ψηφιακή στρατηγική θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων".

12.000 αιτούντες μέχρι στιγμής

Μέσα σε λίγους μήνες περίπου 12.000 άτομα έδειξαν ενδιαφέρον, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ινδία. Οι μισοί από αυτούς θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ήταν επιτυχημένη η e-residency , λένε οι αξιωματούχοι της εσθονικής κυβέρνησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι ήδη εδώ και χρόνια, η Εσθονία κατατάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως μία από τις ευκολότερες και αποτελεσματικότερες χώρες για επιχειρήσεις.

Οι τεχνικά υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του ψηφιακού σχεδίου παραδέχονται ότι ακόμα δεν είναι έτοιμοι για να πιάσουν το στόχο των 10 εκ e- κατοίκων. Για την ώρα την κάρτα μπορεί να την αιτηθεί και να του χορηγηθεί μόνον όποιος ταξιδέψει στην Εσθονία, αλλά στο σύντομο μέλλον και μόνον η επίσκεψη στις Πρεσβείες και τα Προξενεία της χώρας στο εξωτερικό, θα επαρκεί για τον έλεγχο των στοιχείων και την έκδοση της προνομιακής αυτής ταυτότητας.

Το βέβαιο είναι ότι και μόνον η είδηση για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας και η πρώτη κάρτα σε παγκοσμίως γνωστό δημοσιογράφο εξασφαλίζει πολύ μεγάλη δημοσιότητα.

Ασφαλώς υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία. Έτσι το ABC ρώτησε εάν αυτή είναι η αρχή του τέλους του έθνους-κράτους.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Εσθονία

Το εσθονικό μοντέλο κάποτε αποπειράθηκε να το αντιγράψει και η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα το 2011 κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προσπάθησε να μεταφέρει μετά από διμερή συμφωνία την τεχνογνωσία για το e-Government προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Προέχει όμως να δει κανείς για ποια χώρα μιλάει:

• Η διείσδυση του internet καλύπτει το 80% του πληθυσμού.
• Το 98% των κατοίκων, που είναι κάτω από 35 χρόνων, είναι συστηματικοί χρήστες του.
• Υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση η οποία παρέχει στους πολίτες όλες τις υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου.
• Μόνον το 5% των φορολογικών δηλώσεων (επιχειρήσεων και ιδιωτών) δεν γίνεται ηλεκτρονικά.
• Από το 2005 και μετά, οι εκλογές γίνονται και με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου (25% των ψηφοφόρων το 2005 και αυξάνεται).
• Το υπουργικό συμβούλιο μοιάζει με το digital newsroom των ΝΥΤ και όλες οι αποφάσεις καταγράφονται και υπογράφονται ηλεκτρονικά επί τόπου!
• Σε 15 λεπτά μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια επιχείρηση, ακόμα και εάν ο ίδιος βρίσκεται σε άλλη χώρα.
• Η συμπλήρωση όλων των δημοσίων εντύπων δεν χρειάζεται περισσότερο από 5 λεπτά αφού απαντούν με ναι και όχι (!) σε μια προσυμπληρωμένη φόρμα.

Ηλεκτρονική χώρα

• Το 2000 δημιούργησαν το e-Φορολογία και την στάθμευση μέσω κινητού.
• Το 2002 την πρώτη Ψηφιακή Υπογραφή
• Το 2003 το id-Εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς
• Το 2005 το eVoting
• To 2007 το m-ID (πιστοποίηση της ταυτοπροσωπίας μέσω κινητού) και το e-Αστυνομία.
• Το 2008 το e-Υγεία
• Το 2010 την e-Συνταγογράφηση.


Για τη λειτουργία του egov έχουν ένα Εθνικό Σύστημα Ταυτοτήτων το οποίο εκδίδει την απαραίτητη ταυτότητα – κλειδί για όλες τις υπηρεσίες. Το chip της Κάρτας περιέχει κρυπτογραφημένα αρχεία με πολύ υψηλό βαθμό κρυπτογράφησης (2048-bit) και ουσιαστικά επιτρέπει την απόλυτη ταυτοπροσωπία του κατόχου σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον.

• Η κάρτα – ταυτότητα είναι ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.
• Αποδεικτικό στοιχείο ταυτοπροσωπίας για τις τραπεζικές συναλλαγές.
• Προπληρωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις Tallinn και Tartu.
• Πιστοποιητικό για την ψηφιακή υπογραφή.
• Ταυτότητα ψηφοφόρου
• Μέσο προσπέλασης σε όλες τις κρατικές βάσεις δεδομένων για φορολογικά και ιατρικά αρχεία.
• Κάρτα αγοράς φαρμάκων από την ηλεκτρονική συνταγή

Πηγές: estonianworld

@edwardlucas@edwardlucas

delfi

Σχετικές ειδήσεις