ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βερολίνο: Νέα εφαρμογή για smartphones κατά των… ναζί!

Βερολίνο: Νέα εφαρμογή για smartphones κατά των… ναζί!

Μια εφαρμογή για smartphones κατά των… ναζί παρουσίασε ένας γερμανικός σύλλογος τον οποίο υποστηρίζει η πόλη - και ομόσπονδο κρατίδιο – του!

«Κάθε χρήστης της εφαρμογής θα λαμβάνει, εφόσον το επιθυμεί, αυτόματες ενημερώσεις σχετικά με κάθε δραστηριότητα των οργανώσεων των νεοναζί στο Βερολίνο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπιάνκα Κλόζε, διευθύντρια του Συλλόγου για τον Δημοκρατικό Πολιτισμό (VdK) με έδρα το Βερολίνο, προσθέτοντας:

Ο χρήστης «θα μπορεί να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε δράσεις εναντίον αυτών των εξτρεμιστικών κινημάτων, δηλαδή να συμμετέχει σε διαδηλώσεις εναντίον τους, που θα γνωστοποιούνται κυρίως μέσω της εφαρμογής ή για παράδειγμα να κρεμάσει ένα πανό από το παράθυρό του».

Η οργάνωση VdK δοκίμασε μάλιστα πιλοτικά το πρόγραμμα αυτό με τα μέλη της ομάδας «Το Βερολίνο εναντίον των ναζί» (Berlin gegen Nazis), που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2014, προκειμένου να κινητοποιήσει την κοινωνία των πολιτών εναντίον της εξτρεμιστικής Δεξιάς.

Η εφαρμογή, που έχει ονομαστεί «Gegen Nazis» (Εναντίον των Ναζί) μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν στα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν το λειτουργικό σύστημα Android, αλλά και στα iPhone, ενώ είναι διαθέσιμη σε 3 γλώσσες: τα γερμανικά, τα αγγλικά και τα τούρκικα. Λειτουργεί βάσει ενός διαδραστικού χάρτη του Βερολίνου όπου καταγράφονται οι διαδηλώσεις ακροδεξιών οργανώσεων, αλλά και όλες οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται εναντίον τους σε πραγματικό χρόνο.

Από την πλευρά της τέλος, η Ντιλέκ Κολάτ, υπεύθυνη για τα χαρτοφυλάκια της Εργασίας, της Ένταξης και των Γυναικών στην κυβέρνηση του κρατιδίου, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

«Το Βερολίνο είναι μία πόλη ανοικτή και ανεκτική. Η εφαρμογή στοχεύει στο να συνοδεύσει τους Βερολινέζους στη δέσμευσή τους εναντίον του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του εξτρεμισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις