ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η πρώτη Υπέρ – Γαία που είδε ο άνθρωπος από τη Γη

Η πρώτη Υπέρ – Γαία που είδε ο άνθρωπος από τη Γη

Μπορεί όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε μακρινούς πλανήτες αρχικά να εντόπιζε μόνο αυτούς που ήταν γιγαντιαίοι, ωστόσο οι εποχές περνούν και τα επιτεύγματα των επιστημόνων προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Πλέον οι πλανήτες που μπορούν να εντοπιστούν με τηλεσκόπιο είναι και πιο μικροί, στο μέγεθος της Γης, ίσως και λίγο μεγαλύτεροι. Οι επιστήμονες, έχουν δώσει σε αυτούς τους πλανήτες την ονομασία Υπέρ – Γαίες και στις μέρες μας η επιστημονική κοινότητα πραγματοποιεί έρευνες πάνω τους και τους παρατηρεί συνεχώς.

Μια ομάδα από τα Κανάρια Νησιά, έστρεψε τα τηλεσκόπιά της προς το δυαδικό αστρικό σύστημα 55 Cancri, το οποίο απέχει 41 έτη φωτός από τη Γαία κι εκεί μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πέντε πλανήτες.

Ο 55 Cancri e έχει μάζα οκταπλάσια από τη Γη, ενώ η διάμετρός της υπολογίζεται πως είναι η διπλάσια. Η ταχύτητα με την οποία περιφέρεται γύρω από το άστρο της είναι σχεδόν... εξωπραγματική, αφού πως μια πλήρης στροφή διαρκεί 18 ώρες.

Η επιφάνειά του έχει θερμοκρασία 2.700 βαθμούς κελσίου και αυτός πιθανότατα είναι πιο θερμός πλανήτης που έχει ανακαλύψει η ανθρωπότητα.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο «Astrophysical Journal Letters».

Πηγές: Ethnos.gr

Σχετικές ειδήσεις