ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πού θα στοχεύσουν οι κυβερνοεγκληματίες το 2015

Πού θα στοχεύσουν οι κυβερνοεγκληματίες το 2015

Τα συστήματα ψηφιακών πληρωμών, οι υλοποιήσεις του αποκαλούμενου Διαδικτύου των πραγμάτων θα είναι οι περιοχές που θα επικεντρωθούν οι κυβερνοεγκληματίες το 2015, οι οποίοι θα κάνουν και πολύ περισσότερο στοχευμένες επιθέσεις. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων ESET.

Toυ Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με την τελευταία, οι στοχευμένες επιθέσεις θα συνεχίζουν να γίνονται πιο πολύπλοκες το 2015. Οι συχνά επονομαζόμενες επιθέσεις APT (Advanced Persistent Threats), διαφοροποιούνται από τις παραδοσιακές κυβερνοαπειλές. Σχεδιασμένες να στοχεύουν σε συγκεκριμένα θύματα και να είναι αθόρυβες, οι στοχευμένες επιθέσεις μπορεί συχνά να παραμονεύουν ανεξιχνίαστες σε λιγότερο ασφαλή δίκτυα.

Επίσης, το 2015 αναμένεται να δούμε τα συστήματα ψηφιακών πληρωμών να προσελκύουν περισσότερο malware. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 σημειώθηκε η μεγαλύτερη επίθεση που έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, αποφέροντας στον κυβερνοεγκληματία περισσότερα από 600.000 αμερικάνικα δολάρια σε Bitcoins και Dogecoins με τη χρήση ενός δικτύου μολυσμένων μηχανημάτων.

Τέλος, καθώς οι νέες συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο και αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα, γίνονται ταυτόχρονα και ένας ελκυστικός στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες. Το 2014, εμφανίστηκαν περισσότερα κρούσματα αυτής την αυξανόμενης τάσης, όπως επιθέσεις σε εκθεσιακά οχήματα στο συνέδριο Defcon μέσω των εγκεφάλων τους, ή στο όχημα Tesla το οποίο έπεσε θύμα επίθεσης από hackers και οι πόρτες του άνοιξαν ενώ βρισκόταν σε κίνηση. Επιθέσεις και περιστατικά που επαληθεύουν αυτή τη θεωρία υπήρξαν επίσης σε αρκετές SMART TV, συσκευές Boxee TV, συστήματα βιομετρίας σε smartphones, router, ακόμη και στα γυαλιά της Google.

Σχετικές ειδήσεις