ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται το «έξυπνο» αυτοκίνητο

Έρχεται το «έξυπνο» αυτοκίνητο

Τα κινητά μας τηλέφωνα έγιναν μικροί υπολογιστές, μετά είδαμε τις τηλεοράσεις μας να γίνονται περισσότερο «έξυπνες», τώρα έρχεται η σειρά του αυτοκινήτου μας.

Του Δημήτρη Μαλλά

Τουλάχιστον, αυτή είναι η νέα τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά πιο γρήγορα απ' όσο περίμεναν πολλοί και δεν είναι τυχαίο ότι στη ConsumerElectronicsShow 2015, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίωςεκθέσεις για το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, το ψηφιακό αυτοκίνητο είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Χαρακτηριστικό δείγμα των εξελίξεων είναι η παρουσίαση από την ταϊβανέζικη εταιρεία NVidia, γνωστή για τις κορυφαίες κάρτες γραφικών της, του TegraX1, ενός chip η υπολογιστική ισχύς του οποίου φθάνει το 1 teraflop και είναι ότι πιο κορυφαίο υπάρχει στο χώρο των φορητών συσκευών. Μόνο που η NVidiaτο προορίζει για το χώρο των αυτοκινήτων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Jen-HsunHuang, να δηλώνει κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ότι σύντομα τα αυτοκίνητα μας θα έχουν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ απ' ότι τα κινητά μας τηλέφωνα.

Η NVidia παρουσίασε και δύο πλατφόρμες, το DriveCX που είναι ένας ψηφιακός πίνακας ελέγχου όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου και ουσιαστικά είναι ένας πανίσχυρος υπολογιστής, και το DrivePX, ένα σύστημα ελέγχου και διαχείρισης 12 καμερών που χρησιμοποιούνται αντί για αισθητήρες προκειμένου ο οδηγός να βλέπει πόσο κοντά είναι σε άλλα οχήματα, πώς να παρκάρει αυτόματα κ.ο.κ.

Πρακτικά, όμως, τόσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου στο εμπρός τζάμι του αυτοκινήτου να είναι εφικτή η προβολή πολλών χρήσιμων πληροφοριών, όπως, επίσης, και να είναι δυνατή και η πρόβλεψη περιστατικών και, φυσικά, η αυτόματη ενημέρωση των δεδομένων που θα έχει στη διάθεση του ο οδηγός για να καθορίσει την πορεία του.

Γενικώς, το αυτοκίνητο αποτελεί βασικό κομμάτι της CES φέτος όπου ανακοινώθηκαν διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, μία προσθήκη στην πλατφόρμα OnStarτης GeneralMotors, η οποία παρακολουθεί πόσο καλά οδηγεί ο οδηγός του οχήματος και ενημερώνει σχετικά την ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να πάρει έκπτωση! Φυσικά, αυτή η υπηρεσία είναι προαιρετική. Επιπλέον, η GM προσφέρει δυνατότητες όπως να μπορεί ο οδηγός να ενημερώνεται στην οθόνη του οχήματος του για προσφορές που γίνονται στην περιοχή που βρίσκεται και διάφορα άλλα παρεμφερή που αρέσουν πολύ στους Αμερικανούς.

Σχετικές ειδήσεις